Eficiența Energetică – ecuații și soluții #1. Ion Muntean despre programul Eco Voucher și FEERM.

Primul episod al podcastului „ Eficiența energetică-ecuații și soluții” este dedicat programului „Eco Voucher” și Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM).

Potrivit invitatului, programul „Eco Voucher” este aplicat în premieră în Republica Moldova, familiile cu un grad înalt de vulnerabilitate energetică  beneficiază de vouchere pentru înlocuirea becurilor și a electrocasnicelor. Programul este implementat cu suportul PNUD Moldova și a Uniunii Europene și are menirea de a reduce povara facturilor la energie.

Ion Muntean menționează că FEERM își propune să reducă facturile la energie pentru gospodăriile casnice prin investiții masive în îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor. Fondul ar urma să fie alimentat în egală măsură din schema de obligații financiare, granturi externe și de contribuția directă a proprietarilor de locuințe, fie cu bani proprii sau împrumutați de la bănci, fie cu transferuri din fondul de reducere a vulnerabilității energetice, în funcție de disponibilități și de categoria socială.

Infografic: Ce este platforma EcoVoucher?

Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.