UE a ajuns la un acord privind  legea industriei cu zero emisii

Reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord preliminar cu privire la o lege privind industria cu emisii zero pentru a sprijini producția internă de tehnologii ecologice. Documentul are ca scop să asigure că până în 2030 se va produce 40% din celulele solare, pilele de combustie, electrolizoarele etc. de care UE are nevoie, a relatat Science Business.

Legea nu oferă subvenții, dar încurajează investițiile prin: simplificarea procesului de aprobare a proiectelor strategice – până la 18 luni pentru proiectele mari de producție și 12 luni pentru cele mai mici; actualizarea normelor privind achizițiile publice în favoarea producătorilor europeni; și sprijinirea dezvoltării de clustere regionale.

Lista de tehnologii include: panouri solare, turbine eoliene, pile de combustie, electrolizoare, baterii, tehnologii de rețea și energie nucleară (reactoare modulare mici și convenționale).

Eurodeputatul Christian Ehler a subliniat că Europa a răspuns pentru prima dată la legea americană de reducere a inflației (IRA), direcționând 369 de miliarde de dolari către sectorul tehnologiilor verzi. Legea privind industria cu emisii zero este primul pas pentru a face argumente de afaceri pentru decarbonizarea industrială și pentru a implementa Green Deal dincolo de un simplu cadru de reglementare.

„Dacă Europa dorește să joace un rol de lider în tranziția către o energie curată, trebuie să asigurăm o capacitate de producție europeană puternică și să creăm condiții mai bune pentru investiții în noi proiecte”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Legea nu prevede o finanțare suplimentară pentru proiecte. Se preconizează că aceasta va fi legată de Platforma tehnologică strategică pentru Europa (STEP) și va mobiliza fonduri din alte surse, inclusiv din fondurile politicii de coeziune, InvestEU, Orizont Europa și din veniturile provenite din sistemul de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră (ETS). Articolul a adăugat că legea va accelera, de asemenea, crearea de clustere regionale de întreprinderi implicate într-o anumită tehnologie pentru a sprijini reindustrializarea și va simplifica în continuare procedurile administrative. De asemenea, va contribui la evitarea dependenței de importurile de tehnologie ecologică din China. Acordul trebuie acum să fie aprobat în mod oficial de către colegiuitori, începând cu un vot în comisia pentru industrie a Parlamentului European.