Savanții au descoperit microplastice în nori

Microplasticele sunt peste tot în jurul nostru – în alimente, în apă și chiar în aer. Acum, oamenii de știință au descoperit că acestea au ajuns până la nori și ar putea afecta formarea acestora și clima din întreaga lume.

Într-un studiu recent publicat în revista Environmental Chemical Letters, oamenii de știință au colectat mostre din norii din jurul Munților Fuji și Oyama din Japonia, la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri, iar apoi au folosit tehnici avansate de imagistică pentru a determina prezența microplasticelor.

Microplasticele descoperite erau foarte fragmentate, cu concentrații cuprinse între 6,7 și 13,9 bucăți pe litru și dimensiuni cuprinse între 7,1 și 94,6 micrometri. În total, au fost identificate nouă tipuri diferite de polimeri din plastic și un tip de cauciuc. Cele mai multe dintre aceste microplastice conțin molecule care se pot lega de apă. Acest lucru sugerează că ele ar putea juca un rol în formarea norilor, acționând ca o sămânță în centrul norului în jurul căreia vaporii de apă se pot condensa. Din punct de vedere științific, acest lucru se numește „nucleu de condensare a norilor”, iar prezența sa poate afecta modelele meteorologice din întreaga lume.

„Microplasticele din troposfera liberă sunt transportate și contribuie la poluarea globală. Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod activ, schimbările climatice și riscurile de mediu ar putea deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor”, a declarat Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda, care a gestionat studiul.

Aceste materiale plastice în suspensie în aer nu numai că contribuie la formarea norilor, dar ar putea juca un rol în exacerbarea încălzirii globale prin absorbția, emiterea sau dispersarea luminii solare primite. Această radiație poate accelera, de asemenea, descompunerea acestor particule, eliberând în acest proces gaze cu efect de seră suplimentare.

„Microplasticele transportate în aer se descompun mult mai repede în atmosfera superioară decât la sol, din cauza radiațiilor ultraviolete puternice, iar această descompunere eliberează gaze cu efect de seră și contribuie la încălzirea globală. Rezultatele acestui studiu pot fi folosite pentru a explica efectele microplasticelor din aer în viitoarele predicții privind încălzirea globală”, a declarat Okochi.

Descoperirea completează studiile anterioare care demonstrează prezența microplasticelor în apa de ploaie. De exemplu, un studiu realizat în 2020 de Universitatea de Stat din Utah a constatat că peste 1.000 de tone de particule de plastic cad în fiecare an pe zonele protejate din sudul, centrul și vestul SUA.