Antarctica va fi acoperită de flori până în 2100

Oamenii de știință care studiază Antarctica au stabilit că suprafața liberă de gheață va crește cu 17.000 km2 până în 2100, ceea ce va duce la colonizarea plantelor. Până în prezent, doar 1% din Antarctica este potrivită pentru plantele cu flori, dar acest procent se va tripla până în 2010, potrivit ScienceAlert.

Se remarcă faptul că în Antarctica s-a înregistrat o reducere record a suprafeței de gheață marină. În 2022, continentul a fost acoperit de cel mai mare val de căldură – în martie, temperatura timp de trei zile a ajuns la -10 ° C, ceea ce înseamnă 39 ° C peste normă. Oamenii de știință prezic că temperaturile viitoare din martie în Antarctica se vor apropia de punctul de topire.

Materialul a precizat că în prezent doar 2 specii de plante cu flori cresc pe continent – Deschampsia antarctica și Colobanthus quinsis. În perioada 2009-2018, primăverile și verile mai calde au dus la o creștere cu 20% a ratei de creștere a acestor plante.

„Știm că vor exista mii de kilometri pătrați de teritoriu nou, liber de gheață, iar temperaturile ridicate și apa disponibilă în plus vor crea noi habitate potrivite pentru colonizare, ceea ce va fi în beneficiul unor specii și nu al altora”, a explicat biologul Jasmin Lee, de la British Antarctic Survey. Ea a adăugat că o climă mai blândă va reduce, de asemenea, bariera în calea invaziei speciilor străine de plante și animale.

Reamintim că aproximativ 10.000 de pui de pinguin regal au pierit în Antarctica la sfârșitul anului 2022 din cauza schimbărilor climatice, respectiv a topirii anormale a gheții marine.