Unul dintre cele mai mari râuri din SUA a pierdut o cantitate imensă de apă

American Geophysical Union a constatat că bazinul râului Colorado, unul dintre cele mai mari din SUA, a pierdut în ultimii 20 de ani un volum de apă comparabil cu cel mai mare rezervor american Mead. Acest lucru este precizat într-o publicație de pe site-ul oficial al Uniunii.

Potrivit cercetătorilor, încălzirea globală a declanșat pierderea a peste 40 de trilioane de litri de apă din bazinul hidrografic între 2000 și 2021. Acest volum, au precizat experții, este comparabil cu întregul volum al rezervorului Mead, care este cel mai mare rezervor de apă creat de om din SUA.

Râul Colorado furnizează apă pentru până la 40 de milioane de persoane care locuiesc în zonele de coastă din mai multe state ale țării. Se remarcă faptul că nivelurile râului se află la cel mai scăzut nivel din ultimul secol, ceea ce se datorează în principal faptului că regiunea suferă din cauza secetelor declanșate de schimbările climatice.

Potrivit oamenilor de știință, dacă încălzirea globală nu ar fi exacerbat efectele secetei, nivelurile râului nu ar fi scăzut la niveluri atât de dramatice în 2021.