Luna iulie a acestui an va fi cea mai fierbinte lună de pe Pământ din ultimii 120.000 de ani

Deși mai este timp până la sfârșitul lunii, oamenii de știință s-au declarat deja încrezători că luna iulie va fi cea mai caldă din istoria observațiilor meteorologice de pe planetă.

Iar unii experți cred că, în general, iulie 2023 va fi cea mai fierbinte lună de pe Pământ din ultimii 120 de mii de ani, relatează BBC. Aceștia au adăugat că, chiar dacă ultimele zile ale lunii nu vor fi călduroase, aceasta nu va împiedica să se bată recordul de temperatură medie lunară, înregistrat în 2019.

Potrivit oamenilor de știință, temperatura medie pe Pământ în perioada 1-23 iulie a fost de 16,9°C, iar în iulie 2019 a fost de 16,6°C. Este demn de remarcat faptul că 6 iulie a fost cea mai călduroasă zi de pe planetă din istoria observațiilor, iar apoi, potrivit serviciului climatic Copernicus al UE, au fost stabilite alte 23 de recorduri de temperatură.

Carlo Buontempo, directorul serviciului european pentru climă Copernicus, a subliniat că este deja clar că „luna în ansamblu va fi cea mai caldă lună din istoria înregistrată”, relatează Politico.

„Nu am văzut niciodată o lume atât de caldă în istoria modernă”, a declarat Buontempo .

Dr. Carsten Hausstein, de la Universitatea din Leipzig, a calculat că luna iulie a acestui an va fi cu 1,3 până la 1,7 grade mai caldă decât media lunilor iulie din epoca fără efect de seră. Oamenii de știință sunt încrezători că cauza încălzirii este reprezentată de gazele cu efect de seră.

Oamenii de știință au remarcat că ultima dată când clima planetei a fost atât de caldă a fost acum aproximativ 120.000 de ani, când nivelul oceanelor lumii era cu 8 metri mai mare, iar hipopotamii trăiau în nordul Europei.

„Valul de căldură care lovește milioane de oameni este o manifestare a schimbărilor climatice reale și un indiciu a ceea ce ne rezervă viitorul”, a comentat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

La începutul anului, climatologii au avertizat că anul acesta riscă să devină cel mai cald din toate timpurile. La începutul verii, era clar că prognoza lor se va adeveri. Luna iulie a devenit infernal de caldă, provocând numeroase incendii în țările mediteraneene.