STUDIU:Valurile de căldură de anul trecut a cauzat moartea a peste 60.000 de europeni

Decesele cauzate de căldură în Europa din vara anului 2022 au totalizat 61.000. Acesta este un număr neobișnuit de mare de decese și este cauzat de o criză climatică care a dus la cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată în Europa, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona și de Institutul Național de Sănătate din Franța, publicat în revista Nature Medicine.

Experții în sănătate publică au folosit modele epidemiologice pentru a determina câte decese au fost cauzate de temperaturile ridicate. Modelele epidemiologice au fost aplicate unei baze de date privind mortalitatea care reprezintă întreaga populație de peste 543 de milioane de persoane din 823 de regiuni învecinate din 35 de țări europene. Cercetătorii au constatat că 61.672 de persoane au murit din cauze legate de căldură în Europa între 30 mai și 4 septembrie 2022. Cele mai mari rate de mortalitate în termeni relativi au fost înregistrate în țările din apropierea Mării Mediterane: Italia, Grecia, Spania și Portugalia. În cifre absolute, Italia a avut cele mai multe decese cauzate de căldură, cu 18.010, Spania cu 11.324 și Germania cu 8.173 de decese.

„Marea Mediterană suferă de deșertificare, valurile de căldură din timpul verii sunt doar amplificate din cauza acestor condiții mai uscate”, a declarat coautorul studiului Joan Ballester, profesor la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Țările europene au avut de suferit din cauza incendiilor forestiere intense și a secetei din timpul verii. Portugalia a înregistrat o temperatură maximă de 47°C în iulie, cu puțin sub cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în această țară (47,3°C în 2003). Cel mai grav val de căldură a fost între 18 și 24 iulie, când au murit 11.637 de persoane.

Pe măsură ce schimbările climatice provocate de om determină creșterea temperaturilor, valurile de căldură devin mai frecvente și mai intense. Căldura extremă poate ucide prin provocarea unui atac de căldură sau prin exacerbarea bolilor cardiovasculare și respiratorii, persoanele în vârstă fiind printre cele mai vulnerabile. Cercetătorii notează că numărul deceselor cauzate de căldură a fost cu 56% mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Iar femeile cu vârsta de 80 de ani și peste au fost mai expuse riscului, în timp ce bărbații au fost mai expuși riscului la vârste mai tinere. Planurile de prevenire ar trebui să vizeze reducerea inegalităților de sex, vârstă și alte inegalități în ceea ce privește riscul de mortalitate cauzată de căldură, au declarat autorii studiului.

Din cauza crizei climatice, temperaturile din Europa cresc mai repede decât media globală, au declarat cercetătorii.

„Având în vedere amploarea mortalității cauzate de căldură pe continent, rezultatele noastre solicită o reevaluare și o consolidare a platformelor de supraveghere a căldurii, a planurilor de prevenire și a strategiilor de adaptare pe termen lung”, se arată în cercetare.