Problematica protecției subsolului a fost discutată la cariera „Cobusca” în cadrul agendei Săptămânii Verzi

Protecția subsolului, folosirea rațională a acestuia, precum și extinderea bazei de materie primă minerală a țării au fost subiectele discutate de către Grigore Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului, în cadrul unei vizite de lucru la zăcământul de nisip pentru construcții „Cobusca”, cu reprezentanții mai multor agenții și întreprinderi economice.  

Participanții au fost familiarizați cu procesul de exploatare a substanțelor minerale utile, în special a fost discutat subiectul respectării normelor de protecție a mediului, ca rezultat al exploatării zăcămintelor. În contextul vizitei, a fost prezentată situația privind terenurile recultivate pe o suprafață ce depășește 50 ha. Aceste terenuri au fost reîntoarse în circuitul agricol. O parte dintre ele sunt destinate pășunatului, iar pe celelate au fost semănate diferite culturi agricole.

„Modul în care au fost recultivate aceste terenuri poate servi drept exemplu și pentru alți agenți economici ce exploatează diferite zăcăminte. Este foarte important pentru noi ca să folosim raţional subsolul, dar în același timp să extindem și baza de materie primă minerală a ţării”, a menționat Grigore Stratulat.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției de Mediu și reprezentanții mai mulți agenți economici, care activează în domeniul extragerilor de substanțe minerale utile.

În contextul agendei Săptămânii Verzi, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale a desfășurat astăzi Ziua ușilor deschise la sediul instituției. Cu acest prilej a fost organizată o expoziție de desene ale elevilor Liceului Teoretic Zâmbreni la tema „Geologia prin ochii copiilor”.

Sursa: mediu.gov.md