Începeți cu voi înșivă: turneul sustenabil al trupei Coldplay

Coldplay a prezentat noi cifre care arată că faimoasa trupă britanică și-a redus amprenta de carbon la aproape jumătate datorită turneului lor mondial sustenabil.

Trupa a declarat anterior că s-a angajat să își organizeze turneele mai ecologice, optând să își reducă amprenta de carbon în mai multe moduri, cum ar fi generarea de energie electrică pentru concerte de pe biciclete și de pe ringurile de dans care generează electricitate, precum și construirea decorurilor din bambus și plantarea de copaci pentru fiecare bilet vândut.

Acum, Massachusetts Institute of Technology a publicat un nou studiu referitor la turneul mondial Music Of The Spheres, care are loc în prezent în Marea Britanie.

Cifrele arată că Coldplay a produs cu 47% mai puține emisii de dioxid de carbon în timpul turneului său mondial decât în 2016 și 2017, după care trupa a declarat că nu va mai pleca în turneu până când nu va putea face acest lucru într-un mod mai sustenabil.

Iată ce a avut de spus Coldplay despre aceste cifre: „Este un început bun – și ceva de care echipa noastră incredibilă ar trebui să fie mândră – dar este clar că mai este loc de îmbunătățiri.”

Trupa a declarat fanilor: „Datele privind emisiile pentru primele 12 luni ale turneului au fost colectate, evaluate și verificate în mod independent de către profesorul John Fernandez de la Environmental Solutions Initiative din cadrul Massachusetts Institute of Technology. „Dacă comparăm fiecare spectacol, până în prezent, turneul Music Of The Spheres Tour a produs cu 47% mai puține emisii de CO2 decât ultimul nostru turneu pe stadioane (2016-17).”

Ei au adăugat că au început să ruleze toate spectacolele (sunet, lumini, lasere etc.) „de la un sistem de baterii electrice care ne permite să folosim 100% energie regenerabilă cât mai eficient posibil” și că folosesc mașini electrice și combustibili alternativi „ori de câte ori este posibil și, de asemenea, au redus la minimum utilizarea deșeurilor și a plasticului”.

De asemenea, Coldplay le-a mulțumit fanilor lor care „au ajutat la reîncărcarea bateriilor pe biciclete electrice și pe ringuri de dans cinetice; au ajuns la spectacole pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public; au folosit coșurile de reciclare; au adus sticle de apă reutilizabile; au returnat brățările LED după spectacole. Doar venind la spectacol, ați plantat un copac și ați ajutat o serie de organizații de mediu, cum ar fi The Ocean Cleanup și ClientEarth (o echipă de avocați de mediu)”.

Turneele mondiale au fost întotdeauna un coșmar ecologic din cauza transportului trupei și al echipamentului. Studiile au demonstrat că majoritatea emisiilor generate de turnee – adesea peste 90% – provin din călătorii, iar Coldplay s-a angajat să reducă la minimum călătoriile cu avionul și să folosească „combustibil ecologic pentru avioane” ori de câte ori zborurile sunt inevitabile.

Potrivit profesorului John Fernandes de la Massachusetts Institute of Technology, care supervizează studiul, cele mai recente rezultate sunt „strict științifice”.

Sursa: euronews.com