Republica Moldova susține eforturile UE de îmbunătățire a competențelor pentru o tranziție verde

În cadrul Săptămânii Verzi Europene 2023 a avut o conferință regională, organizată de Programul EU4Environment/OECD, pentru oficiali guvernamentali și sectorul de afaceri, dedicată îmbunătățirii competențelor pentru o tranziție verde. Scopul acestuia este de a da un nou impuls la învățarea pe tot parcursul vieții, dând putere oamenilor și companiilor să contribuie la tranzițiile verzi și digitale, sprijinind inovarea și competitivitatea. Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de Iordanca-Rodica Iordanov, ministru al Mediului.

În cadrul Anului european al competențelor, Săptămâna Verde a UE 2023 își propune să creeze un nou impuls pentru a atinge obiectivele sociale ale UE 2030, ca cel puțin 60% dintre adulți să participe la cursurile de formare în fiecare an și cel puțin 78% de angajați.

În mesajul său, Iordanca-Rodica Iordanov, ministru al Mediului al Republicii Moldova, a menționat că „Săptămâna Verde a UE devine o tradiție de lungă durată în Moldova. Evenimentele din această săptămână urmăresc să evidențieze importanța dialogului dedicat naturii și dreptului fundamental al omului la un mediu curat și sigur, precum și eforturile noastre comune pentru protecția și restaurarea acestuia astăzi și pentru generațiile viitoare. Sprijinul pe termen lung al partenerilor de dezvoltare, în special UE, a ajutat în continuare Republica Moldova să depășească provocările din cadrul mai multor crize și să-și îndeplinească obligațiile internaționale, să îmbunătățească bunăstarea cetățenilor și starea mediului, respectiv să se îndrepte spre dezvoltarea durabilă”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat modul în care EU4Environment a contribuit pentru a îmbunătăți competențele verzi ale părților interesate din regiune. De asemenea, au fost prezentate cursurile și trainingurile profesionale dezvoltate în cadrul Programului, rezultatele acestora și provocările din diferite domenii.

Începând cu anul 2019 în cadrul EU4Environment au fost instruiți 1 800 beneficiari în domeniul achizițiilor publice durabile din regiunea Parteneriatului Estic (inclusiv din Moldova), 800 de funcționari publici din 5 țări privind Evaluarea Strategică de Mediu  și 750 experți în eficiența resurselor și producerea mai pură.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Acțiunii regionale finanțate de UE „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment Green Economy), care își propune să ajute țările partenere: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina să își conserve capitalul natural și să sporească bunăstarea mediului și a oamenilor, prin sprijinirea acțiunilor legate de mediu, prin demonstrarea și deblocarea oportunităților pentru o creștere prietenoasă mediului și stabilirea mecanismelor pentru a gestiona mai bine riscurile și impactul asupra mediului.

Sursa:mediu.gov.md