ONU: Schimbările climatice vor crește mortalitatea într-o treime din țările G20

În lipsa unei acțiuni concertate și urgente, schimbările climatice vor exacerba inegalitățile și vor mări decalajul de dezvoltare umană, avertizează noua platformă de informare Human Climate Horizons, lansată vineri de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și de Climate Impact Lab.

Utilizând resursele de informare ale site-ului, utilizatorii pot urmări modul în care schimbările climatice globale afectează viața de zi cu zi a oamenilor din diferite părți ale lumii.

În Dhaka, capitala Bangladeshului, de exemplu, în cazul unui scenariu de creștere dramatică a emisiilor, până în 2100, numărul de decese suplimentare cauzate de schimbările climatice ar fi aproape dublu față de rata anuală actuală a deceselor cauzate de toate tipurile de cancer din această țară și de 10 ori mai mare decât rata anuală a deceselor cauzate de accidentele rutiere.

O comparație a impactului schimbărilor climatice asupra sănătății din diferite țări indică că inegalitățile din întreaga lume se agravează. Schimbările climatice vor provoca o creștere suplimentară a mortalității într-o treime din țările care fac parte din G-20, care produc cea mai mare parte din totalul emisiilor de CO2 de pe Pământ. În țările cel mai puțin dezvoltate, această proporție va crește la aproape trei sferturi.

„Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa viitorului nostru, un risc foarte real care trebuie abordat aici și acum”, a declarat șeful PNUD, Achim Steiner. – Platforma Human Climate Horizons oferă date și analize esențiale pentru factorii de decizie politică care iau decizii în materie de dezvoltare economică și de mediu. De exemplu, datele de pe site arată că eforturile globale susținute pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, pot reduce mortalitatea prognozată din cauza căldurii extreme cu peste 80% până în 2100, salvând zeci de milioane de vieți.”

„Laboratorul nostru analizează date globale și creează modele climatice detaliate pentru a studia impactul și beneficiile reducerii emisiilor”, spune șeful Climate Impact Lab, Sol Hsiang, profesor la Universitatea California, Berkeley. – Constatările noastre sugerează că efectele viitoarelor schimbări climatice vor afecta în mod disproporționat regiunile care sunt deja cele mai calde și adesea cele mai sărace în prezent. Din fericire, lumea încă mai poate schimba cursul”. 

Constatările laboratorului indică necesitatea unor acțiuni urgente care să vizeze nu doar atenuarea schimbărilor climatice, ci și adaptarea la acestea. De exemplu, în Faisalabad, Pakistan, chiar și în cazul unei atenuări moderate a schimbărilor climatice, mortalitatea suplimentară va fi în medie de 36 la 100.000 de persoane pe an între 2020 și 2039. În lipsa unei extinderi semnificative a eforturilor de adaptare, rata anuală a mortalității cauzate de schimbările climatice aproape că se va dubla, ajungând la 67 de decese la 100.000 de persoane până la jumătatea secolului. 

„Prevederea efectelor schimbărilor climatice asupra dezvoltării umane ne ajută să înțelegem cât de periculoasă va fi lumea în care va trebui să trăim”, spune ecologistul Pedro Conceição. – Dar trebuie să ne amintim că viitorul nu este predeterminat. Cunoașterea scenariilor posibile le permite oamenilor să ia deciziile corecte.”