Plantări pe 225,6 ha în Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului

De Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” au fost plantaţi 276570 de puieţi pe o suprafaţă de 225.6 ha. La acţiunea eco-civică pentru sporirea suprafeţelor împădurite din 5 noiembrie, curent, au participat peste 3000 de persoane din rândul angajaţilor entităţilor silvice, funcţionarilor publici şi societăţii, iar acţiunile de plantare sunt planificate pe întreg parcursul lunii noiembrie.

Conform datelor de care dispune Agenţia „Moldsilva”, au fost parcurse cu lucrări de plantare 119 sectoare, dintre care 105 sunt din fondul forestier, iar 14 terenuri aparţin Autorităţilor Publice Locale. Din suprafaţa totală de 225.6 ha, au fost plantaţi arbori pe circa 81,2 ha, semănături directe au fost făcute pe 53,4 ha, iar completările în culturile din anii precedenţi au revenit pe 91 ha.

Totodată, din totalul de 276570 de arbori plantaţi în această zi, 271020 sunt puieţi de talie joasă, iar 5550 de buc reprezintă puieţii de talie înaltă, iar speciile preponderente sunt  stejar, salcâm, frasin, glădiţă, etc. Semănăturile din această zi au inclus 9653 kg de ghindă şi 1300 kg de seminţe de nuc negru.

Utilitatea unor asemenea campanii de plantare este benefică prin coeziune, mobilizare şi rezultate.  Dar cel mai mare avantaj al acestei campanii este faptul că atât societatea civilă cât şi demnitarii de stat au văzut problemele reale cu care se confruntă sectorul silvic la compartimentul „Regenerarea pădurii şi extinderea  suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră”. Printre acestea vom menţiona: Tariful de salarizare foarte mic pentru lucrătorii din silvicultură; Lipsa tehnicii grele (tractoare şi utilaje speciale pentru pregătirea terenurilor); Volumul mare al lucrărilor de realizat şi necesitatea acută de achiziţionare a acestora.

Comunitatea Silvicultorilor din Republica Moldova apreciază eforturile întregii societăţi ce au dus la buna desfăşurare a Zilei Naţionalei de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi reaminteşte că această campanie de plantare derulează pe parcursul lunii noiembrie. Toţi cei care doresc să participe la efortul comunitar de sporire a suprafeţelor împădurite şi atenuarea problemelor de mediu, pot accesa un tabel centralizator în pagina web www.moldsilva.gov.md, cu date de contact ale persoanelor responsabile şi terenurile disponibile pentru plantări. 

Sursa: moldsilva.gov.md