Savanții au dezvăliut impactul transportului maritim asupra climei

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au stabilit că navele maritime emit aerosoli care ajută la răcirea atmosferei și camuflează vulnerabilitatea climatică la încălzirea globală, afirmă un studiu publicat în revista Nature.

Experții au analizat datele privind emisiile provenite de la nave și au dezvoltat o nouă metodă de cuantificare a impactului transportului maritim asupra norilor. Se știe că, atunci când o navă trece pe sub un nor, emisiile de aerosoli devin vizibile sub forma unei linii lungi, asemănătoare cu o dâră de inversiune. Acest lucru se datorează faptului că aerosolii afectează reflectivitatea norilor de-a lungul traiectoriei navei. Deși marea majoritate a emisiilor de transport maritim nu lasă urme vizibile, în acest caz, efectul aerosolilor poate fi determinat de modificările proprietăților norilor, inclusiv de cantitatea de picături și de apă pe care o conțin în general.

Autorii lucrării au analizat o bază de date globală de peste două milioane de trasee ale navelor pe o perioadă de șase ani și au combinat aceste date cu înregistrările meteorologice istorice. Apoi au modelat modul în care emisiile de aerosoli sunt purtate de vânt și afectează acoperirea norilor. Imaginile din satelit le-au permis să măsoare cantitatea de picături și cantitatea totală de apă (inclusiv sub formă de vapori de apă) în norii poluați și cei necontaminați.

S-a constatat că traseele invizibile de aerosoli contribuie la o creștere mai mică a numărului de picături din nor (cu 50% mai puțin), dar la o creștere mai mare a cantității de apă, în comparație cu traseele de emisii vizibile. Acest lucru este în concordanță cu efectul ridicat de răcire al aerosolilor. Astfel, norii pot răspunde mai puternic la poluarea atmosferică decât se credea până acum, iar aerosolii pot avea un puternic efect de răcire, camuflând vulnerabilitatea reală a climei la încălzirea globală.

Emisiile de aerosoli au un efect de răcire a planetei, deoarece creează nuclee de condensare suplimentare pe care se formează picăturile de nori. Norii mai strălucitori reflectă mai multă lumină solară care cade pe ei, împiedicând încălzirea suprafeței Pământului.