Calitatea aerului rămâne neschimbată după incendiul de la depozitul de deșeuri

În urma incendiului, din data de  9 octombrie 2022, la un depozit de sortare și depozitare a deșeurilor din plastic, amplasat pe strada Uzinelor din mun. Chișinău, calitatea aerului atmosferic nu a fost afectată semnificativ. Potrivit datelor Laboratorului Referință de Mediu din cadrul Agenției de Mediu ca urmare a analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului, nu au fost înregistrate date de peste limita acceptată.

Urmare a analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului, au fost înregistrate următoarele concentrații:

pentru monoxid de carbon (CO) pînă la 1 mg /m3 (CMA -5 mg/m3 );

pentru pulberile totale pînă la 0,2 mg/m3 (CMA-0,5 mg/m3 );

pentru fenol pînă la 0,006 mg/m3 (CMA-0,01mg/m3 );

pentru aldehida formică pînă la 0,008 mg/m3 (CMA-0,035 mg/m3 );

pentru dioxid de azot pînă la 0,08 mg/m3 (CMA-0,085mg/m3 );

pentru dioxidul de sulf – concentrațiile înregistrate sunt sub limita de detecție(LD) (LD-0,003 mg/m3).

Atestarea concentrațiilor reduse de poluanți în aerul atmosferic, se explică prin influența factorilor meteorologici persistenți la momentul declanșării incendiului, care au contribuit la dispersia poluanților în aer. Pe parcursul zilei vântul din sectorul de nord moderat, lipsa stratului de reținere (inversiunii termice de la sol), precum și mișcarea aerului în direcția verticală a condus la translocarea fumului dens și transferul poluanților în straturile superioare ale atmosferei. Astfel fiind mai puțin afectate masele de aer la nivelul percepției populației.

În acest sens, îndemnăm oamenii să rămână calmi, și să își continue activitățile cotidiene, în prezent nu există pericol de afectare a stării sănătății populației.

Atenționăm că, nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației cât și a mediului încojurător, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor. Despre toate modificările  ulterioare care pot interveni, Agenția de Mediu va informa în regim de urgență, atât publicul cât și instituțiile de resort.

Suplimentar, la investigațiile efectuate la fața locului, vă prezentăm și rezultatele obținute de la stația de  monitorizare cu regim automat în perioada 9 octombrie, ora 20.00  – 10 octombrie, ora 8.00, care au înregistrat valori de asemenea mai reduse decât concentrațiile maxime admisibile.

Sursa:mediu.gov.md