John Kerry, emisarul american pentru climă, face apel la creșterea finanțării pentru reducerea emisiilor de metan

Pentru a reduce rapid gazele cu efect de seră și pentru a îndeplini obiectivele climatice globale, țările trebuie să crească cheltuielile dedicate reducerii emisiilor de metan, a declarat marți John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru schimbările climatice.

În comentariile pregătite în deschiderea Forumului global privind metanul, clima și aerul curat, Kerry a făcut apel la țări să mențină impulsul creat anul trecut, când peste 100 de țări s-au alăturat Angajamentului global privind metanul, alături de Statele Unite și Uniunea Europeană, promițând să reducă emisiile globale de metan cu 30% până în 2030.

”Vor fi necesare trilioane de dolari la nivel mondial pentru a ajuta țările să își pună în aplicare planurile naționale de reducere a metanului”, a declarat Kerry.

„În ceea ce privește finanțarea, avem o imensă bătălie grea”, a spus Kerry, menționând că mai puțin de 2% din finanțarea globală pentru climă este destinată metanului, deși metanul este responsabil pentru aproape jumătate din încălzirea globală netă. „Avem nevoie ca acest val să se schimbe”.

Metanul este principalul gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. Acesta are un potențial de captare a căldurii mai mare decât CO2, dar se descompune mai repede în atmosferă – ceea ce înseamnă că reducerea emisiilor de metan poate avea un impact rapid în reducerea încălzirii globale.

Kerry a declarat că atingerea obiectivelor Angajamentului global privind metanul, ar permite o răcire cu peste 0,2°C în decenii.

Dar dacă țările nu reușesc să pună în aplicare planurile de îndeplinire a obiectivelor promisiunii, metanul ar crește cu 13% până în 2030, a spus Kerry, citând un raport care va fi publicat în curând de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

El a mai spus că vor fi necesare investiții pentru a aborda problema metanului din alte sectoare decât cel al petrolului și gazelor, inclusiv productivitatea animalelor, reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare și evitarea eliminării materialelor organice din depozitele de deșeuri.