Vânzările globale de vehicule electrice ar putea atinge un nivel record în 2022

Vânzările de vehicule electrice ar putea atinge un nivel record în acest an, preconizează Agenția Internațională pentru Energie (AIE). A fost remarcată necesitatea de a acționa mai mult în alte sectoare pentru a atinge obiectivele de emisii zero până în 2050. AIE a menționat „semne încurajatoare de progres într-o serie de sectoare”, dar a avertizat că sunt necesare „eforturi mai mari”.

Raportul anual al AIE, intitulat Tracking Clean Energy Progress (TCEP), a declarat că vânzările globale de vehicule electrice s-au dublat în 2021, reprezentând aproximativ 9% din piața auto globală. În 2022, se așteaptă ca vânzările să atingă un nou record, reprezentând 13% din totalul vânzărilor de autoturisme.

AIE a raportat anterior că vânzările de vehicule electrice în 2021 au ajuns la 6,6 milioane. Cifra a fost de 2 milioane în primul trimestru din 2022, o creștere de 75% față de primele trei luni din 2021.

Potrivit AIE, producătorii de vehicule electrice au mari șanse să își atingă obiectivele pentru 2030, ca parte a planului lor de a ajunge la emisii zero până în 2050. Același lucru este valabil și pentru segmentul de iluminat, unde mai mult de 50% din piață utilizează în prezent tehnologia LED.

Agenția notează că situația vânzărilor de vehicule electrice „nu este încă un fenomen global”.”Vânzările în țările în curs de dezvoltare sunt lente din cauza creșterii costurilor de achiziție și a lipsei de infrastructură pentru alimentarea vehiculelor electrice”, a precizat agenția.

Șeful AIE, Fatih Birol, a declarat că există „mai multe semne decât oricând că noua economie energetică globală se dezvoltă în mod activ”.