România a găzduit o reuniune internaţională a sindicatelor din silvicultură

În perioada 21-24 septembrie, curent, Federația Sindicatelor din Silvicultură SILVA (România) a organizat la Băile Felix, județul Bihor, Manifestări Internaționale ale Silvicultorilor şi un simpozion cu tema „Importanța pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice și al crizei energetice care afectează în prezent statele europene”.

Evenimentul a reunit delegații din direcțiile silvice județene, o delegație a Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, dar şi reprezentanţi din Spania, Ungaria, Turcia și Ucraina

În cadrul simpozionului au fost făcute 8 prezentări publice, inclusiv de către președintele Federaţiei „Sindsilva” Ghenadie Grubîi, care a propus pentru discuții tema „Aspecte privind pădurile din Republica Moldova în contextul schimbărilor climatice și a crizei energetice”.

Activităţile ştiinţifice au fost succedate de abordări şi discuţii ale temelor de rezonanţă, iar la final au fost organizate competiţii sportive ale participanţilor. Competițiile au aliniat peste 20 de echipe ce au concurat la fotbal, tenis de masă, șah, darts, tenis de câmp, whist și table.

Echipa mixtă a Federației „Sindsilva” a fost condusă de către Ghenadie Ciobanu – șef de ocol silvic, Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău şi a inclus titulari de la Întreprinderile pentru Silvicultură Chișinău, Hîncești-Silva, Soroca, Telenești și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Componenta de fotbal a echipei „Sindsilva” a ocupat locul I la turneu, cu 8 meciuri victorioase. În  marea finală, echipa noastră s-a impus în fața echipei Direcției Silvice Reșița, județul Caraș-Severin, soarta meciului fiind decisă după seria de lovituri de departajare.

Silvicultorii moldoveni au mai avut prestanţe remarcabile la şah, ocupând locul II, iar la tenis de masă și darts s-au plasat pe locurile 6-8.

Asemenea reuniuni internaţionale reprezintă o bună oportunitate de a dezvolta şi aprofunda relaţiile dintre silvicultorii din diverse ţări, reunindu-i pe platforme de discuţii ale problemelor fondului forestier şi resurselor umane din domeniu, cu identificarea unor soluţii viabile.

Sursa: Moldsilva