Seceta din Brazilia a dus la o penurie de cafea

Brazilia, cel mai mare furnizor de cafea de pe planetă, s-a confruntat recent cu o secetă severă, care ar putea duce la scăderea cantității de boabe de cafea în stoc la minime istorice încă din primăvară, a declarat Silas Brasileira, șeful Consiliului Național al Cafelei.

Expertul spune că în martie stocul va scădea la 7 milioane de saci (60 de kilograme fiecare), în timp ce volumul cel mai confortabil este de 12 milioane.

Nelson Carvalhaes, care face parte din grupul de export Cecafe, avertizează: chiar dacă recolta din sezonul următor va fi bună, volumele primite vor fi în continuare inferioare cererii. Iar cererea în lume continuă să arate o creștere: în 2022, oamenii au început să consume cafea cu 1,5% mai mult decât anul trecut. Contractele futures pentru arabica de la Bursa din New York au crescut cu 11 %. Potrivit analiștilor, această creștere va continua.

Din păcate, singurul lucru pe care experții îl prevăd în viitorul apropiat este o vreme uscată și mai severă în Brazilia. În schimb, al doilea mare exportator, Columbia, se va confrunta cu precipitații excesive. Plantațiile din Guatemala, Honduras și Nicaragua sunt, de asemenea, în pericol din cauza vremii nefavorabile.