Elveția va investi în proiecte climatice ucrainene și de redresare ecologică

După victoria Ucrainei în război, Elveția va investi în punerea în aplicare a proiectelor ucrainene publice și private de reabilitare ecologică. Un acord în acest sens a fost semnat la Lugano, unde a avut loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal într-un canal de Telegram.

Potrivit lui Shmyhal, proiectele în cauză sunt în domeniul energiei electrice, al încălzirii, al industriei, al transporturilor, al construcțiilor, al agriculturii și al deșeurilor. Primul ministru a adăugat că întreprinderile ucrainene vor avea acces la investiții profitabile pentru a implementa proiecte care vor contribui la reducerea emisiilor de carbon și vor impulsiona transformarea ecologică a țării.

„În schimbul investițiilor ecologice, Elveția va primi din partea Ucrainei rezultate verificate privind atenuarea schimbărilor climatice”, a explicat premierul.

Se mențonează că acordul dintre guvernele Ucrainei și Elveției au fost semnat de miniștrii de profil.

„Am făcut primul pas practic pentru ca Ucraina să pună în aplicare mecanismele bazate pe piață ale acordului privind clima. Elveția va investi în proiecte publice și private de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în diferite sectoare din Ucraina – infrastructură, construcții, transporturi, energie. În schimb, va primi din partea Ucrainei rezultate verificate privind reducerea emisiilor”, a declarat ministrul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale, Ruslan Streleț.