Poluarea mediului este responsabilă de 10% din cancerele europene

Numărul bolnavilor de cancer în Europa este în creștere, iar o mare parte din această creștere se datorează poluării: aproximativ unul din 10 cetățeni europeni bolnavi de cancer poate da vina pe mediu.

Inițial, s-a estimat că 40% din toate cazurile de cancer din Europa se datorau factorilor de risc care se pot modifica, dintre care cei mai mulți sunt legați de stilul de viață: fumat, alimentație, alcool etc. Cu toate acestea, aproximativ un sfert dintre aceste cazuri, reprezentând 10% din numărul total de cazuri de cancer din Europa, pot fi legate de poluanții atmosferici.

Studiul împarte acești poluanți în cinci categorii: poluarea aerului, radon și radiații ultraviolete, fumat, azbest și substanțe chimice.

Atât poluarea aerului din interior, cât și cea din exterior sunt legate de două procente din totalul deceselor cauzate de cancer în Europa. În special, se estimează că poluarea aerului este responsabilă pentru 7% din toate cazurile de cancer pulmonar. În acest context, poluarea aerului include particulele fine (particule PM 2,5) și expunerea la poluanți precum dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2).

Se crede că radiațiile ultraviolete, în principal cele solare, sunt cauza a aproape 4% din toate cancerele de piele din Europa. Pe de altă parte, radiația radonului este asociată cu cancerul ceva mai rar, deoarece provine din surse naturale de granit din sol. Exploatarea minieră determină o expunere profesională ridicată la radon, în timp ce în unele locuințe  de la parterul inferior nivelurile de radiație pot fi mai mari decât media. Fumatul pasiv și azbestul sunt surse bine cunoscute de agenți cancerigeni, iar pentru ambele au fost adoptate recent mai multe legi restrictive. Noul raport sugerează că, din cauza perioadei lungi de timp de la diagnosticarea cancerului, apar încă cazuri noi din cauza expunerii istorice, dar se speră că aceste rate vor scădea în anii următori.