Secretarul general al ONU avertizează că jumătate din omenire este amenințată de schimbările climatice

António Guterres a declarat,  că este necesar să se reducă emisiile cu 45% până în 2030 și să se ajungă la zero emisii nete până la jumătatea secolului.

Schimbările climatice pun deja în pericol aproximativ jumătate din omenire. Secretarul general al ONU, António Guterres, a făcut această declarație marți, când s-a adresat, prin legătură video, summitului mondial austriac.

„Fereastra de oportunitate pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice se închide rapid”, a spus el. – Planeta noastră s-a încălzit deja cu 1,2 grade. Pentru a nu depăși pragul de 1,5 grade, trebuie să reducem emisiile cu 45% până în 2030 și să ajungem la zero emisii cumulate până la jumătatea secolului.”

„Dar menținerea actualului angajament național va duce la o creștere a emisiilor cu aproape 14% în acest deceniu. Anul trecut, emisiile de dioxid de carbon provenite din activitățile legate de energie au crescut cu 6% și trebuie să scadă”, a declarat secretarul general.

„Permiteți-mi să fiu direct: angajamentele naționale nu sunt suficiente. Și aceasta nu este doar opinia mea”, a continuat Guterres. – În timp ce autoritățile din multe țări trag de timp, consecințele lipsei de acțiune sunt grave. Schimbările climatice se fac deja simțite, iar aproximativ jumătate din omenire se află în zona de pericol.