Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, reziliază un contract special de investiții cu Rusia

Compania daneză Vestas – a decis să rezilieze contractul special de investiții cu Rusia după invadarea Ucrainei de către aceasta, titrează Kommersant.

Se remarcă faptul că Vestas a început negocierile cu Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse și intenționează să închidă fabrica de producție de pale pentru centralele eoliene  din Ulyanovsk până în luna august.

Compania a reziliat contractele cu furnizorii. Unii angajați își părăsesc locul de muncă, alții finisează anumite sarcini. Uzina a realizat planul pentru 2022, dar nu există niciun contract pentru 2023”, scrie ziarul, citând surse. Echpa de management rusă a Vestas a început deja negocieri informale cu Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse cu privire la rezilierea anticipată a unui contract special de investiții.

Vestas Manufacturing  a semnat un contract special de investiții în 2018 pentru o perioadă de opt ani, investind peste 2 miliarde de ruble în producție, personalul fabricii este format din 443 de persoane. Până acum, în Federația Rusă, un contract special de investiții a fost reziliat doar o singură dată, când în 2020 Novomedica a refuzat să lanseze o fabrică farmaceutică.

Vestas a anunțat încă din martie că suspendă participarea la proiectele din Rusia, iar la începutul lunii aprilie și-a anunțat retragerea oficial. Problema cu furnizarea de turbine eoliene perturbă proiectul parcului eolian Fortuma din regiunile Volgograd și Samara cu o capacitate de 253 MW. Şantierul parcului este gata, dar nu este clar ce să facă cu palele, gondolele şi turnurile aflate în depozite.

”Fortum urmează să lanseze parcul eolian la 1 decembrie, dar are dreptul să solicite o întârziere de doi ani sau să abandoneze proiectul. Într-un interval de timp atât de limitat, este imposibil să identifici un alt furnizor de echipamente de 250 MW, ținând cont de cerințele de localizare”, consideră Anatoly Kopylov, directorul general Akta Consult.

Singurul furnizor posibil din Federația Rusă este NovaWind (parte din Rosat), dar va trebui să-și dubleze capacitatea de producție, iar termenii financiari ai unui astfel de acord vor fi cel mai probabil „grei”, notează analistul.