Persoanele de peste 60 de ani au devenit lideri în ceea ce privește amprenta de carbon

Valul îmbătrânirii cuprinde întreaga lume, iar generația „noilor vârstnici” nu are de gând să renunțe la obiceiurile lor nesustenabile. Cercetătorii de la Centrul pentru Educație și Cercetare Tehnică din Norvegia au anunțat că populația din generația baby boomers și-a mărit amprenta de carbon de la 25% în 2005 la 33% în 2015. Rezultatele se bazează pe date din 27 de țări din Uniunea Europeană, precum și din Regatul Unit, SUA, Australia și Japonia. Emisiile de gaze cu efect de seră au fost studiate în funcție de vârsta „60+” în 2005, 2010 și 2015.

„Oamenii mai în vârstă obișnuiau să fie cumpătați. Generația celui de-al Doilea Război Mondial a fost atentă la utilizarea resurselor. „Noile persoane în vârstă sunt diferite”, relatează Edgar Hertwich, profesor la Centrul Norvegian pentru Educație Tehnică și Cercetare în cadrul Programului de Ecologie Industrială. Generația baby boomer de după război are modele de consum diferite de cele ale celor născuți între 1928 și 1945. Persoanele în vârstă din ziua de azi cheltuiesc mai mulți bani pentru locuințe, consum de energie și alimente.

Studiul arată că persoanele în vârstă sunt responsabile pentru o parte tot mai mare din emisii în toate țările analizate. În Japonia, de exemplu, acestea sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din emisiile de carbon.

Ar trebui să se înțeleagă faptul că marile grupe de vârstă din anii 1950 și 1960 se apropie de vârsta a treia, iar speranța de viață este în creștere. Populația vârstnică din cele 32 de țări analizate se va dubla între 2019 și 2050.

De altfel, datele arată că țările cu economii mai puțin dezvoltate au o amprentă de carbon mai mică în rândul persoanelor în vârstă.

În Europa, seniorii luxemburghezi înrgistrează cele mai mari emisii, de 19 tone pe an. Marea Britanie, Norvegia, Finlanda și Irlanda se află, de asemenea, în eșaloanele superioare de emisii. Australia și SUA sunt responsabile pentru 21 de tone la fiecare reprezentant „60+”.

Norvegienii mai în vârstă reprezintă 12 tone, suedezii 7,4 tone, iar danezii puțin peste 10 tone. Însă vârstnicii din România, Lituania, Ungaria, Croația și Estonia au cele mai mici emisii pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, există o tendință clară către o amprentă de carbon mai mică în rândul tinerilor. Din 2005 până în 2015, persoanele sub 30 de ani și-au redus emisiile anuale cu 3,7 tone, cele între 30 și 44 de ani cu 2,7 tone, iar cele între 45 și 59 de ani cu 2,2 tone.