Reuters: OMB a estimat costul schimbărilor climatice pentru SUA la două trilioane de dolari pe an

Inundațiile, incendiile și seceta alimentate de schimbările climatice ar putea provoca o reducere masivă a bugetului federal american anual până la sfârșitul secolului, a declarat duminică Casa Albă în prima sa evaluare de acest fel.

Evaluarea Biroului de Management și Buget, însărcinat de președintele Joe Biden în luna mai a anului trecut, a constatat că, în limita superioară a impactului schimbărilor climatice asupra bugetului până la sfârșitul secolului, ar putea însuma o pierdere anuală de venituri de 7,1%, echivalentul a 2.000 de miliarde de dolari pe an.

„Schimbările climatice amenință comunități și sectoare din întreaga țară, inclusiv prin inundații, secetă, căldură extremă, incendii și uragane care afectează economia americană și viața americanilor obișnuiți”, au declarat  Candace Vahlsing, un oficial al OMB pentru climă și știință, și economistul său șef Danny Yagan. „Pagubele viitoare ar putea eclipsa pagubele actuale dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească”.

Analiza a constatat că guvernul federal ar putea cheltui anual între 25 și 128 de miliarde de dolari în plus pentru cheltuieli precum ajutor pentru dezastrele de coastă, asigurări pentru inundații, recolte și asistență medicală și stingerea incendiilor.

Chiar anul trecut, un val de căldură record și seceta din vestul SUA au dat naștere la două incendii de vegetație masive care au devastat California și Oregon și au fost printre cele mai mari din istoria celor două state.

Seceta severă care a pus stăpânire pe unele părți din vestul Statelor Unite de la jumătatea anului 2020 este posibil să persiste sau să se agraveze în această primăvară, a declarat în martie Administrația Națională Oceanică și Atmosferică.

Bazele militare americane, printre care Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska și Baza Forțelor Aeriene Tyndall din Florida, au suferit pagube de miliarde de dolari în ultimii ani din cauza inundațiilor și a uraganelor.

OMB a precizat că creșterea numărului de incendii de vegetație ar putea crește costurile federale de stingere a incendiilor între 1,55 miliarde de dolari și 9,6 miliarde de dolari anual. Aproape 12.200 de clădiri și structuri federale ar putea fi inundate din cauza creșterii nivelului mării, cu costuri de înlocuire de aproape 44 de miliarde de dolari.

În absența unor politici și acțiuni de încetinire a ritmului emisiilor de gaze cu efect de seră, temperaturile mondiale sunt pe cale să crească cu peste 2 grade Celsius (3,6F) peste nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului.

Evaluarea sumbră a OMB a fost făcută cu câteva ore înainte de publicarea unui raport mult așteptat al grupului de experți în știința climei al ONU privind metodele de reducere a emisiilor, un raport despre care unii oameni de știință spun că ar putea minimiza anumite scenarii potențial devastatoare din cauza naturii sale consensuale, în care 195 de guverne au trebuit să îl semneze.

Biden, un democrat care a susținut combaterea schimbărilor climatice de când a preluat funcția în ianuarie 2021, a fost nevoit să susțină creșterea forajului petrolier intern și a exporturilor de gaze naturale lichefiate către Europa, în condițiile în care războiul Rusiei în Ucraina crește inflația de energie. Administrația spune că acestea sunt acțiuni pe termen scurt pentru a reduce prețurile combustibililor, în timp ce face presiuni și pentru politici care să accelereze tranziția către combustibili mai curați.

Proiectul de lege al președintelui „Build Back Back Better”, care conținea sute de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice și sprijinirea energiei verzi, a fost blocat în Senatul, care este foarte divizat, de către republicani și de senatorul Joe Manchin, senator conservator democrat din Virginia de Vest, fondator și proprietar parțial al unei companii private de brokeraj de cărbune.

Biden a prezentat la sfârșitul lunii trecute Congresului un plan bugetar de 5.800 de miliarde de dolari, cu accent pe reducerea deficitului. Planul bugetar al lui Biden prevede aproape 45 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în anul fiscal 2023, o creștere de aproape 60% față de anul fiscal 2021.