VIDEO Secretarul general al ONU: „Ne îndreptăm inexorabil către o lume care va fi de nelocuit”

„Juriul a ajuns la un verdict. Acest verdict este unul de vinovăție”. Cu aceste cuvinte și-a început secretarul general al ONU mesajul video cu ocazia lansării celui de-al treilea raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice.

„Raportul prezintă în detaliu promisiunile neonorate privind schimbările climatice”, a declarat António Guterres. – Documentul este extrem de jenant, deoarece, prin nerespectarea angajamentelor anterioare, ne îndreptăm inexorabil spre o lume care va fi nelocuibilă”.

Potrivit șefului ONU, omenirea se apropie cu pași repezi de o catastrofă climatică: orașe întregi se scufundă sub ape; locuitorii din multe regiuni ale planetei suferă din cauza unor valuri de căldură fără precedent și a unor uragane terifiante; există o lipsă acută de apă potabilă; milioane de specii de plante și animale sunt pe cale de dispariție.

„Nu este nici imaginație, nici exagerare”, a subliniat António Guterres. – Aceasta este direcția spre care se îndreaptă actuala politică energetică. Ne aflăm pe calea unei încălziri globale de peste două ori mai mari decât limita de 1,5 grade Celsius convenită la Paris. Unii oameni de stat și oameni de afaceri spun un lucru și fac altul. Pur și simplu, ei mint. Consecințele acestei minciuni vor fi dezastruoase”.

Oamenii de știință din domeniul climei care au pregătit un raport publicat luni avertizează că omenirea se apropie periculos de mult de punctele critice, urmând să apară consecințe climatice ireversibile.

„Guvernele și corporațiile cu emisii ridicate nu doar că închid ochii, ci toarnă ulei pe foc”, a declarat António Guterres. – Aceștia ne sugrumă planeta pe baza unor interese personale pe termen scurt. Aceștia persistă să investească în combustibili fosili, în condițiile în care soluții mai ieftine de energie regenerabilă pot oferi atât locuri de muncă, cât și securitate energetică și prețuri stabile.”             

Șeful ONU a declarat că participanții la cea de-a 26-a conferință privind clima au plecat de la Glasgow plini de un optimism naiv, bazat pe noi promisiuni și angajamente. Problema principală – diferența uriașă de emisii – a fost practic ignorată. Promisiunile proclamate de participanții la nivel înalt au rămas pe hârtie.  

Pentru a atinge totuși creșterea de 1,5 grade a temperaturii convenită la Paris, omenirea trebuie să reducă emisiile globale cu 45% încă din acest deceniu. Între timp, angajamentele existente în materie de climă înseamnă că emisiile vor crește, în loc să scadă, cu 14 %.             

„Activiștii pentru climă sunt uneori prezentați ca fiind radicali periculoși”, a subliniat António Guterres. – În realitate, radicalii cu adevărat periculoși sunt țările care își sporesc producția de combustibili fosili. Investiția în noi infrastructuri de combustibili fosili este o nebunie din punct de vedere moral și economic. Astfel de investiții se vor transforma în curând în pete în peisajul pământului și în găuri în portofoliile de investiții.” 

Raportul, publicat luni, prezintă opțiuni de reformă viabile și fezabile din punct de vedere financiar pentru fiecare sector, care pot menține capacitatea de limitare a încălzirii la 1,5 grade.

„În primul rând, trebuie să trecem la surse de energie regenerabilă de trei ori mai repede”, a declarat secretarul general al ONU. – Acest lucru înseamnă trecerea imediată a investițiilor și a subvențiilor de la combustibilii fosili la sursele de energie regenerabilă. În cele mai multe cazuri, energia regenerabilă în sine este mult mai ieftină decât combustibilii fosili.           

Pentru a evita o catastrofă, guvernele trebuie să înceteze să mai finanțeze exploatarea cărbunelui nu numai în străinătate, ci și în propriile țări, spune António Guterres. Coalițiile pentru climă trebuie să sprijine economiile emergente în implementarea reformelor ecologice. Pădurile și alte ecosisteme trebuie protejate și trebuie să se facă progrese în reducerea emisiilor de metan.                      

„Promisiunile și planurile de protecție a climei trebuie să se traducă acum în acțiuni reale”, a declarat șeful ONU.  Este timpul să încetăm să mai distrugem resursele planetei noastre și să începem să investim în surse de energie regenerabilă, care abundă în jurul nostru.