OMS: Miliarde de oameni respiră aer poluat

99 % din populația lumii respiră un aer cu niveluri de poluare care depășesc standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și amenință sănătatea umană. În prezent, calitatea aerului este monitorizată în peste 6.000 de orașe din 117 țări.

Poluarea atmosferică a crescut nivelurile de particule fine și de dioxid de azot, în special în țările cu venituri mici sau medii. OMS solicită restricții privind utilizarea combustibililor fosili și alte măsuri de reducere a poluării aerului.

Acestea sunt cifre din baza de date actualizată a OMS privind calitatea aerului din 2022, publicată înainte de Ziua Mondială a Sănătății din acest an, care va avea loc sub sloganul „Planeta noastră, sănătatea noastră”. Baza de date este concepută pentru a monitoriza starea aerului la nivel mondial și este utilizată pentru a urmări progresele înregistrate în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

„7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării aerului – decesele lor și nenumărate alte boli ar fi putut fi prevenite”, a declarat Dr. Maria Neira, directorul Departamentului pentru schimbări climatice, sănătate și mediu al OMS.

Chiar și la niveluri scăzute ale multor poluanți atmosferici se produc daune semnificative asupra sănătății. Particulele pot pătrunde adânc în plămâni și pot intra în fluxul sanguin, afectând sistemele cardiovascular și respirator. Oamenii de știință cred că particulele afectează și alte organe. Dioxidul de azot din aer provoacă boli respiratorii, în special astm.

„Prețurile ridicate ale combustibililor fosili, securitatea energetică și nevoia urgentă de a aborda provocările duble ale poluării aerului și ale schimbărilor climatice evidențiază necesitatea urgentă de a ne îndrepta mai repede către o lume mult mai puțin dependentă de combustibilii fosili”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Printre măsurile pe care le pot lua guvernele pentru a îmbunătăți calitatea aerului se numără punerea în aplicare a standardelor naționale în conformitate cu recomandările OMS, monitorizarea calității aerului, trecerea la energie casnică nepoluantă, standarde stricte privind emisiile și eficiența vehiculelor și investiții în locuințe și în generarea de energie electrică eficientă.