Duma din Chukotka pregătește un apel pentru a înceta activitățile WWF în regiune

Duma din Chukotka pregătește un apel către autorități pentru a opri activitatea Fondului Mondial pentru Natură Sălbatică (WWF) în regiune, deputații consideră că activitățile organizației amenință securitatea națională a Rusiei și încalcă interesele rezidenților locali, potrivit site-ul Dumei regionale.

Se precizează că o astfel de declarație a fost făcută de participanții la ședința extinsă a Comisiei pentru politică industrială și agricolă a Parlamentului din Chukotka.

Potrivit președintelui Comitetului Lyubov Makhaeva, anterior a fost semnat un acord de cooperare în domeniul protecției mediului între duma Chukotka și WWF.

„Până în prezent, activitățile fondului au depășit acest acord. Este interesat de partea arctică a Rusiei și de crearea unei zone tampon de 12 mile de-a lungul coastei arctice”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Valentinei Rudchenko, președintele Dumei din Chukotka, „crearea unei astfel de zone va afecta capacitatea de apărare a Rusiei și securitatea ei economică”.

„Trecerea navelor de-a lungul rutei Mării Nordului, instalarea liniilor de comunicație prin internet prin fibră optică vor fi amenințate. Activitățile economice tradiționale ale rezidenților de coastă asociate cu extracția animalelor marine și pescuitul vor avea de suferit. Toate acestea pot intra sub restricții. ”, a menționat Rudchenko în mesaj.

Reprezentanții filialei regionale a Frontului Popular Rusesc la întâlnire au remarcat că WWF este finanțat din fondurile  statelor străine neprietenoase.

Potrivit participanților la întâlnire, „sub pretextul conservării naturii în Chukotka, pot fi interzise activități comerciale, sportive, vânătoare, pescuit, trecerea și parcarea navelor în afara căilor navigabile publice, explorarea geologică și extragerea mineralelor”.

„Participanții la întâlnire au ajuns la opinia unanimă că toate acordurile cu WWF ar trebui să fie reziliate și această organizație ar trebui să fie invitată să părăsească teritoriul regiunii autonome Chukotka în legătură cu depășirea sferei de aplicare a acordului semnat anterior”, se spune în declarație.

Acordul de cooperare în domeniul protecției mediului între guvernul regiunii și WWF a fost semnat în decembrie 2018. Fundația s-a angajat în dezvoltarea și susținerea sistemului de arii naturale special protejate, promovarea practicilor avansate de mediu și educația ecologică. În plus, „Bear Patrol”(Patrula Urșilor) operează în regiune de mai bine de 10 ani, creată de locuitorii locali cu sprijinul WWF Rusia.