Ministerul Mediului din Ucraina: Nu se înregistrează depășiri ale fondului de radiații în orașele ucrainene

Sateliții NASA au înregistrat până la cinci incendii în zona de excludere în urmă cu câteva zile, dar acestea au fost stăpânite rapid și acum nu mai există incendii. Ministerul ucrainean al Protecției Mediului și al Resurselor Naturale a declarant că la moment nu înregistrează  nicio depășire a fondului de radiații în orașe.

„Conform informațiilor pe care le avem astăzi, fondul de radiații nu este depășit sau critic. Posturile de observare care funcționează în orașe nu înregistrează depășiri ale fondului de radiații. În ceea ce privește sistemele de monitorizare a calității fondului de radiații din zona de excludere – până acum am pierdut contactul cu acestea, deoarece ocupanții au transferat fluxul acestor date către rețelele și serverele lor. Un post este încă disponibil și nu înregistrăm depășiri critice”, a declarat ministrul Ruslan Streleț .

Potrivit acestuia, sateliții NASA au înregistrat până la cinci incendii în zona de excludere în urmă cu câteva zile, dar acestea au fost stăpânite rapid și acum nu mai există incendii acolo.

Acesta a comentat, de asemenea, informația conform căreia ocupanții au jefuit complet laboratorul central de analiză pentru caracterizarea RAW de clasa a doua de la Cernobîl.

„Mi se spune tot timpul că rușii jefuiesc absolut totul în fiecare zi, până la fierbătoarele electrice care se aflau în birourile oamenilor care lucrau acolo. Absolut toate echipamentele, absolut toate aparatele electrocasnice sunt furate. De fapt, ei jefuiesc întreaga lume și întreaga Europă, pentru că majoritatea proiectelor care au fost implementate în zona de excludere, inclusiv construcția de laboratoare moderne, centre moderne, toate acestea au fost făcute pe seama fondurilor străine, pe seama fondurilor alocate de țările partenere, AIEA a finanțat unele proiecte”, a spus Streleț.

De asemenea, el și-a exprimat încrederea că, cu ajutorul forțelor armate ucrainene, se va reveni la controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl și a zonei de excludere.

„Pot spune cu încredere că va veni timpul când vom fi din nou capabili să asigurăm în mod eficient siguranța acestor instalații și să le menținem în condiții corespunzătoare, așa cum a fost cu mulți ani în urmă”, a conchis oficialul.

Sursa: UNIAN