Insula mare din deșeuri din Oceanul Pacific s-a dovedit a fi chiar mai mare decât credeau oamenii de știință

Great Pacific Garbage Patch este o acumulare uriașă de gunoi în Oceanul Pacific, cauzată de curenți și oameni și este mult mai mare decât credeau oamenii de știință,  înregistrând o creștere permanentă.

Potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports în 2018, pata de gunoi nu este doar de 16 ori mai mare decât se credea anterior, ci și cu 46% mai masivă. Aceste concluzii ar putea avea consecințe extrem de negative asupra vieții marine, deoarece particulele din plastic pot pătrunde cu ușurință în lanțurile trofice ale oceanului și pot otrăvi totul în jur.

Se consideră că principalele resturi din Great Pacific Garbage Patch sunt din plastic, dar cercetătorii au remarcat, de asemenea, sticlă, lemn, cauciuc, rășină și alte materiale. Majoritatea gunoiului provine din operațiunile de pescuit comercial.

Efort de monitorizare pe teren. Urme și locații ale navelor (linii gri și albastru închis) și aeronavelor (linii albastre deschise) în care au fost colectate date despre concentrațiile de plastic oceanic (cercuri). Cercurile gri (n = 350) reprezintă zone eșantionate cu o singură remorcă Manta de către 17 nave participante, în perioada iulie-septembrie 2015. Cercurile albastru închis (n = 76) reprezintă zonele eșantionate cu Manta pereche și Mega net pereche de RV Ocean Starr , între iulie și august 2015. Cercurile albastre deschis (n = 31) arată locațiile mozaicurilor geo-referințe RGB colectate de la un avion C-130 Hercules, în octombrie 2016. Această hartă a fost creată folosind QGIS versiunea 2.18.1 (www.qgis.org).

Pacific Garbage Patch este o acumulare de deșeuri, care se mișcă într-un curent oceanic ciclic între California și Japonia. Datorită curenților oceanici, așa-numitele gire oceanice, resturile plutesc în această zonă, fără a o părăsi. De-a lungul timpului, din această cauză, aici s-a adunat o cantitate mare de diverse deșeuri, care au fost observate pentru prima dată în anii 1980.

Studiul stabilește că în 2018, la fața locului s-au acumulat deja aproximativ 352 de milioane de tone de gunoi. Aceste date provin din sondaje aeriene efectuate cu C-130 Hercules, așa că oamenii de știință cred că sub suprafața oceanului există și mai multe deșeuri.

În viitor, datele satelitare vor oferi estimări mai precise ale acestei zone, precum și vor ajuta savanții să înțeleagă cât de multe resturi se adaugă acolo în fiecare an.