Swedish Food Agency: Încălzirea globală va genera agenți patogeni de origine alimentară

Cercetătorii de la Agenția Suedeză pentru Alimentație au descoperit că încălzirea globală poate face alimentele periculoase pentru sănătatea umană. Organizația a ajuns la concluzia că iminenta catastrofă climatică contribuie la dezvoltarea agenților patogeni în alimente, scrie portalul Food Safety News.

Experții au studiat impactul potențial al încălzirii asupra diferitelor tipuri de alimente – carne, pește, ouă, cereale și produse lactate, fructe, fructe de pădure și legume. Potrivit datelor preliminare, pe măsură ce temperaturile și umiditatea cresc, vor exista mai multe bacterii, viruși, paraziți și toxine care pot fi conținute în alimente și băuturi și pot provoca boli.

Cercetătorii prevăd că va exista o creștere bruscă a probabilității de a contracta antrax, tularemie (care afectează ganglionii limfatici), salmoneloză, dizenterie (leziuni intestinale) și vibrioză. În plus, campylobacter, listeria și alte microorganisme dăunătoare care provoacă infecții intestinale vor fi mai frecvente. De asemenea, Agenția Suedeză pentru Alimentație se așteaptă ca în alimente să apară mai multe toxine, otrăvuri biologice pe care le poate elibera mucegaiul.

Cercetătorii au identificat secetele și inundațiile  frecvente ca fiind principalele cauze ale scăderii securității alimentare, care vor schimba condițiile obișnuite de cultivare a culturilor, creșterea animalelor și, de asemenea  va afecta furnizarea de energie și disponibilitatea apei.

Cu toate acestea, situația va depinde în mare măsură de scenarii climatice specifice și de măsurile de atenuare a impactului negativ asupra planetelor. Pentru a preveni consecințele catastrofale, cercetătorii au sfătuit să se adapteze producția de alimente la noile condiții naturale.