Mamiferele carnivore pot evita întâlnirile cu alte specii în același mod în care oamenii evită să întâlneacă o persoană nedorită.Cercetătorii au urmărit împărțirea în timp a nișelor de prădători pe a treia insulă ca mărime din lume – Borneo. Studiul a durat șase ani și a implicat 73 de camere cu senzori în infraroșu. Rezultatele cercetării au fost publicate în Scientific Reports.
Aproximativ 20% din speciile de mamifere din lume sunt pe cale de dispariție, în principal din cauza pierderii habitatului lor obișnuit. Mai mult, starea mamiferelor din zona Indomalaya este una dintre cele mai proaste din lume. Potrivit autorilor studiului, unul dintre principalele obstacole în calea soluțiilor eficiente de restabilire a populației speciilor pe cale de dispariție este lipsa banală de informații despre mamiferele din zona dată.
„Informațiile despre perioadele de timp ale activității animalelor sunt esențiale pentru evaluarea răspunsurilor la perturbările antropice și pentru implementarea măsurilor de conservare adecvate”, afirmă coordonatoarea studiului, Miyabi Nakabayashi.
Cercetătorii au colectat un total de 37.379 de fotografii pe parcursul a trei ani de muncă activă, deși primele camere au fost instalate în 2010, iar ultimele au fost demontate în 2016. Cert este că filmările au fost îngreunate de perioade lungi de vreme rea, precum și de insecte, care de multe ori se cuibăreau pe camere și le făceau inutilizabile timp de mai multe luni.
Cercetătorii au identificat nouă specii distincte de carnivore, dimensiunea eșantionului dintr-o specie a depășit 10 indivizi și au analizat distribuția activității lor în timpul zilei. Dintre aceste specii, șase erau active noaptea, două în timpul zilei și una era activă indiferent de ora din zi.
Animalele mai apropiate au prezentat o segregare temporală clară – de exemplu, două pisici sălbatice, una era nocturnă, iar cealaltă prefera ziua. Totuși, cercetătorii au descoperit că trei specii de zibetă erau active noaptea, ceea ce se poate datora competiției limitate pentru resurse – toate cele trei specii se hrănesc cu alimente diferite, ceea ce înseamnă că nu concurează între ele pentru o resursă.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că turismul poate influența și comportamentul mamiferelor. S-a remarcat că în zona în care turiștii s-au oprit uneori noaptea, activitatea zibetei nu a fost la fel de pronunțată ca în zonele în care turiștii nu s-au oprit – în celelalte două zone s-au înregistrat două vârfuri distincte de activitate temporară a zibetei pe timp de noapte.