Republica Moldova a susținut Declaratia comună a Liderilor Lumii cu privire la conservarea pădurilor și oprirea degradării terenurilor, semnată astăzi la Glasgow, Regatul Unit.

Astăzi  Ministrul Mediului Iuliana CANTARAGIU în cadrul Reuniunii Liderilor Mondiali de la Glasgow a exprimat acordul președintelui țării Maia Sandu de a semna o declarație prin care  110 lideri mondiali prezenți la summitul pentru climă de la Glasgow și-au asumat angajamentul  de a stopa pierderea pădurilor și degradarea terenurilor. Potrivit Acordului dat defrișările de păduri ar trebui să se stopeze până în 2030.

Semnatarii Acordului de la COP26 privind pădurile și utilizarea terenurilor au transmis astfel că își vor asuma eforturile comune de a asigura dezvoltarea durabilă la nivel național și internațional, pentru care este nevoie de mari transformări la nivelul dezvoltarii infrastructurii, comerțului, finanțării și investițiilor mari pentru păduri, etc. Exploatarea forestieră ilegală va fi interzisă.

„Aceste ecosisteme grozave – aceste catedrale ale naturii – sunt plămânii planetei noastre. Pădurile sprijină comunitățile, mijloacele de trai și aprovizionarea cu alimente și absorb carbonul pe care îl pompăm în atmosferă. Ele sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră. Cu angajamentele fără precedent de astăzi, vom avea șansa să punem capăt istoriei lungi a umanității în care am fost cuceritor al naturii și să devenim, în schimb, protectorul ei.”, se arată în acordul care a fost semnat.

Acordul vine după ani de negocieri privind modul în care pădurile trebuie protejate.

Sursa:www.mediu.gov.md