Franța a interzis vânarea păsărilor cu capcane din lipici

În Franța, vânătoarea de păsări cu capcane din lipici a fost interzisă. Luni, Consiliul de Stat (cea mai înaltă instanță administrativă) a Franței a declarant ilegală această vânătoare utilizată des la capturarea de mierle, punând capăt unei bătălii legale de zeci de ani între susținători și opozanții metodei controversate.

Acest așa-numit mod „tradițional” de vânătoare de păsări este practicat încă în cinci departamente din sud-estul Franței (Alpii din Haute Provence, Alpes-Maritimes, Bouches du Rhône, Vaucluse și Var), precizează AFP. Concepută pentru prinderea mierlelor, constă în prinderea păsărilor pe tulpini și ramuri acoperite cu lipici. Mierlele prinse în acest fel sunt așezate în cuști, iar apoi, odată cu cântatul lor, atrag alte păsări pentru prinderea de către vânători.

Conservatorii s-au luptat pentru interzicerea acestei metode de vânătoare ani de zile, denunțând metoda „brutală” care are ca rezultat capturarea altor păsări decât cele vizate de vânători, inclusiv speciile protejate. La rândul lor, aceștia spun că se asigură că păsările rare capturate în mod greșit sunt eliberate în sălbăticie. Curtea administrativă supremă a Franței a anulat în mod repetat hotărârile guvernamentale care acordau excepții pentru a permite această vânătoare bazată pe tradiția istorică și a apelat în cele din urmă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a vedea dacă aceasta este în conformitate cu Directiva UE privind păsările din 2009.

În consecință, instanța europeană a concluzionat că această metodă de prindere provoacă daune „ireparabile” tuturor păsărilor capturate. După aceea, Consiliul de Stat a anulat în cele din urmă beneficiile oferite de stat pentru această vânătoare, recunoscându-le „contrar legislației europene”. Consiliul a declarat într-o declarație că „nici guvernul francez, nici federația de vânătoare nu au furnizat suficiente dovezi” pentru a sugera că alte specii de păsări nu vor cădea în capcană și că „păsările capturate accidental vor suferi doar pagube minore”