A fost enunțat pericolul mortal al țigărilor electronice

Medicii americani au atras atenția asupra pericolului mortal al vapării și al țigărilor electronice. Acest lucru este publicat în ediția MedicalXpress cu referire la declarațiile unor medici.

Mulți consumatori de țigări electronice care au solicitat ajutor au fost diagnosticați cu EVALI (leziuni pulmonare asociate cu țigări electronice sau vapare), au declarat cercetătorii. Simptomele EVALI sunt temperatura corpului ridicată, tuse, vomă și diaree. Mulți pacienți cu un diagnostic similar au ajuns în unități de terapie intensivă, deoarece au avut leziuni pulmonare severe.

În majoritatea cazurilor studiate de specialiști, leziunile respiratorii au fost cauzate de utilizarea amestecurilor de vapori non-standard, care conțineau tetrahidrocanabinol (THC) și compuși psihoactivi ce se află în marihuană. Dificultatea diagnosticării bolii provine din faptul că țigările electronice și produsele de vapare – spre deosebire de țigările obișnuite – diferă foarte mult de la marcă la marcă. EVALI este strâns legat de acetatul de vitamina E, care se adaugă la vaparea lichidelor ca component condensant.

Oamenii de știință au remarcat că maximum bolnavilor de EVALI a fost înregistrat în septembrie 2019. În acel moment, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) înregistraseră mai mult de 2,8 mii de cazuri și 68 de decese. În cazul când s-au luat măsuri pentru reglementarea pieței țigărilor electronice, numărul cazurilor EVALI raportate a scăzut dramatic. Cu toate acestea, atenția publicului asupra problemei, potrivit medicilor, a dispărut imediat după izbucnirea COVID-19. Medicii citează un studiu potrivit căruia tinerii consumatori de țigări electronice sunt de cinci ori mai susceptibili de a fi infectați cu coronavirus decât colegii care nu fumează.

Potrivit CDC, 3,6 milioane de elevi de gimnaziu și liceu din școlile americane folosesc țigări electronice – la fel ca 8,1 milioane de adulți americani. Medicii au recomandat munca educațională cu copiii, în special, discuții cu adolescenți peste 12 ani despre pericolele fumatului, atât în cazul țigărilor convenționale, cât și țigărilor electronice.