ONU va ajuta țările post-sovietice să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în domeniul construcțiilor

Sub auspiciile Comisiei Economice ONU pentru Europa, a fost lansat un proiect de îmbunătățire a eficienței energetice în construcții în șapte țări: Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan.

Industria construcțiilor reprezintă în prezent 40% din emisiile globale de CO2 provenite din procese de energie și producție. Pentru a obține emisii „zero” în acest domeniu până în 2050, este necesară reducerea la jumătate a emisiilor directe de CO2 până în 2030.

Noul proiect este conceput pentru a facilita construcția de clădiri extrem de eficiente, pentru a stabili aprovizionarea pentru construcție cu materiale, tehnologii și echipamente de economisire a energiei. Proiectul are, de asemenea, scopul de a lega beneficiile clădirilor eficiente din punct de vedere energetic de contribuțiile determinate la nivel național la combaterea încălzirii globale și la promovarea dezvoltării durabile. Nu este vorba doar de economisirea energiei în timpul construcției, ci și de menținerea practicilor de gestionare a clădirilor eficiente din punct de vedere energetic după sfârșitul proiectului.

„Dacă există un domeniu în care lumea ar putea lua măsuri decisive pentru a atinge obiectivele Agendei de dezvoltare 2030, aceasta este de a face industria globală a construcțiilor mai eficientă”, a declarat Olga Algayerova, secretarul executiv al CEE-ONU.

Finanțarea construcției de clădiri de înaltă performanță și modernizarea celor existente pot revitaliza rapid economia locală, pot crea locuri de muncă decente pe întregul lanț al industriei de construcții și pot oferi condiții de viață îmbunătățite pentru mulți, a opinat ea.

Autorii proiectului speră că inițiativele, soluțiile, metodele și instrumentele prevăzute pentru acesta pot fi utilizate în alte țări din regiune, inclusiv în cadrul aprovizionării internaționale din sectorul construcțiilor. Natura inovatoare a proiectului constă în faptul că implică o abordare integrată a întregului lanț de aprovizionare din sectorul construcțiilor pentru construcția de clădiri care, în ceea ce privește indicatorii energetici, de mediu și de calitate, îi depășesc cu mult pe cei existenți la moment.  În ultimii ani, emisiile de gaze cu efect de seră din industria construcțiilor asociate cu energia și procesele de fabricație au crescut. Acest lucru se datorează parțial îndepărtării de cărbune, petrol și biomasă tradițională și trecerii la electricitate. Cu toate acestea, combustibilii fosili sunt încă utilizați în mare măsură pentru a genera electricitate, ceea ce lasă o amprentă mare de carbon.

Autorii noului proiect sunt încrezători că reducerea activă a cererii de energie în construcții, decarbonizarea sectorului energetic și utilizarea materialelor eficiente din punct de vedere energetic vor încetini schimbările climatice și vor aduce beneficii semnificative economiei. Experții îndeamnă autoritățile să sprijine proiectele de renovare a clădirilor, să canalizeze investițiile în infrastructura cu emisii reduse de carbon și să sprijine companiile care oferă materiale eficiente din punct de vedere energetic și locuri de muncă ecologice.

Astăzi peste 55% din toți locuitorii planetei trăiesc în orașe. Până în 2050, 75% din populația lumii va deveni urbană. Creșterea rapidă a numărului de rezidenți urbani deschide noi oportunități, inclusiv în domeniul industrializării, dar în același timp duce la poluarea mediului.

Prin urmare, deciziile care vor fi luate în deceniile următoare în ceea ce privește infrastructura urbană, inclusiv construcția de clădiri eficiente din punct de vedere energetic, vor avea un impact decisiv asupra viitorului omenirii.