Un nou studiu realizat de Universitatea din Surrey, Marea Britanie, a descoperit că spațiile verzi, cum ar fi zonele umede, parcurile și grădinile botanice, pot juca un rol esențial în răcirea orașelor în timpul valurilor de căldură.
Acest studiu, care este cea mai cuprinzătoare analiză de acest gen, susține că grădinile botanice pot reduce temperatura aerului urban cu până la 5°C în perioadele de căldură extremă. Efecte similare au fost observate și în cazul parcurilor și al zonelor umede.
Profesorul Prashant Kumar, director al Centrului Global pentru Cercetarea Aerului Curat din Surrey (GCARE), subliniază că spațiile verzi și apa au potențialul de a reduce semnificativ temperaturile urbane, pe baza unei analize a impactului lor asupra mediului. Cercetătorii notează că succesul acestei abordări depinde de condițiile locale, dar subliniază câteva modele comune.
Studiul indică faptul că grădinile botanice, zonele umede și alte spații verzi pot reduce în mod semnificativ temperaturile aerului urban. De exemplu, grădinile botanice pot reduce temperaturile cu 5°C și zonele umede cu 4,7°C, copacii de pe străzi: în medie cu 3,8°C, iar parcurile: în medie cu 3,2°C.
Aceste rezultate oferă o oportunitate pentru planificatorii urbani de a utiliza spațiile verzi pentru a crea medii urbane mai confortabile și mai durabile.
Acest studiu are implicații semnificative pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, cum ar fi Orașe și comunități durabile și Combaterea schimbărilor climatice. Ele stabilesc că investițiile în spațiile verzi pot avea beneficii tangibile nu numai pentru mediu, ci și pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor orașelor.