Raport:Economia verde a Marii Britanii a crecut cu 9% în 2023

Investițiile în economia verde s-au înjumătățit, ajungând la 28 de miliarde de lire sterline pe an, arată un raport realizat de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) și Confederation of British Industry (CBI), care a constatat că economia verde din Marea Britanie a crescut cu 9% în 2023, în condițiile în care creșterea globală a fost de 0,1%.

Cu toate acestea, politicile guvernamentale schimbătoare, lipsa investițiilor și concurența din partea UE și a SUA amenință viitoarea creștere a business-ului verde, potrivit The Guardian.

Se menționează că, în 2023, sectorul verde a oferit 765.000 de locuri de muncă în întreaga țară, care nu sunt concentrate în Londra sau în altă regiune. Raportul înregistrează, de asemenea, activitatea afacerilor verzi în zonele defavorizate din Marea Britanie, îmbunătățind calitatea vieții în acestea.

Raportul a subliniat faptul că atingerea neutralității climatice este vitală pentru a limita efectele negative ale crizei climatice. Acest lucru nu numai că promovează creșterea economică, dar va reduce, de asemenea, costurile energetice pentru gospodării și întreprinderi. De asemenea, va asigura securitatea energetică și va elimina dependența de piețele instabile de combustibili fosili.

„Pe fondul stagnării economice, economia netă zero sparge tendința, dar este clar că răsturnările politice de anul trecut au subminat încrederea investitorilor într-un moment în care SUA și UE investesc miliarde în industrii curate aflate în dificultate”, a declarat directorul ECIU, Peter Chalkley.

Se remarcă faptul că prim-ministrul britanic Rishi Sunak a slăbit politica climatică, și anume:

  • a slăbit introducerea mașinilor electrice și a pompelor de căldură,
  • a sprijinit noi foraje de petrol și gaze împotriva recomandărilor oamenilor de știință.

În plus, Regatul Unit a redus recent indicele de atractivitate pentru investițiile în energie regenerabilă. Iar investițiile în economia verde au fost înjumătățite, ajungând la 28 de miliarde de lire sterline pe an.

„Economia de tip greenfield din Marea Britanie oferă oportunități uriașe pentru întreprinderile noi și inovatoare. Din păcate, suntem în urma restului Europei”, a declarat directorul comercial al Heatio, Thomas Farquhar. El a precizat că doar 1% din locuințele din Marea Britanie au trecut la încălzirea cu emisii reduse de carbon, față de 66% în Norvegia. În plus, doar 5% din locuințele din Marea Britanie au panouri solare, față de 16% în Olanda.

Raportul London School of Economics a subliniat faptul că prea multe investiții actuale continuă să fie canalizate către economii nesustenabile, cum ar fi petrolul și gazele naturale, precum și către noi locuințe și birouri care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.