„Poluarea aerului cauzată de incendiile de pădure duce la creșterea numărului de eczeme și dermatite.” a declarat pentru The Times, Dr. Arianne Shadi Kourosh de la Harvard Medical School (SUA). Savanta a observat această tendință vara trecută în Boston (Massachusetts, SUA), unde numărul pacienților cu eczeme a crescut dramatic pe fondul incendiilor forestiere de amploare din Canada vecină.
Astfel, în august 2022, când nu au existat incendii de amploare, iar nivelul de monoxid de carbon din aerul din Boston a fost stabil, fluxul de pacienți cu probleme dermatologice a fost mic. Cu toate acestea, în august 2023, când nivelurile de monoxid de carbon din aer s-au triplat din cauza incendiilor, numărul pacienților din departamentul de dermatologie a crescut de opt ori.
„Am avut pacienți care au venit la noi cu eczeme mai grave decât de obicei și, în unele cazuri, persoane care nu aveau această afecțiune și care, brusc, au avut pielea inflamată”, a declarat Dr. Kourosh.
Un alt factor negativ în cazul incendiilor de pădure este faptul că pompierii folosesc agenți de stingere care conțin fosfați de amoniu. Aceste substanțe se răspândesc în aer împreună cu fumul și contribuie la dermatită.
Profesionistul în medicină remarcă faptul că monoxidul de carbon în sine poate afecta negativ pielea ca iritant. Acesta acționează și ca un catalizator pentru alți iritanți, în special particule fine de praf.
Dr. Kourosh a mai precizat că afecțiunile pielii pot fi agravate nu numai de monoxidul de carbon provenit din incendiile de pădure, ci și de alte forme de poluare a aerului.