România sprijină Republica Moldova prin impulsionarea absorbției fondurilor europene

În capitala României are loc a 11-a ediție a Forumului „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE”. Scopul evenimentului realizat de Camera Deputaților a Parlamentului României, este de a identifica cele mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană, prin stabilirea parteneriatelor instituționale, care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând bunele practici ale omologilor din România. Din delegația moldovenească face parte domnul Petru Tataru, Secretar General al Ministerul Mediului.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP Moldova). Împreună cu IDEP Moldova dar și cu participarea autorităților din România și Republica Moldova, în perioada septembrie 2022 – august 2023, au fost organizate forumuri de întâlniri, discuții și realizate parteneriate, cu genericul Forumului de astăzi, la care au participat peste 1000 de persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului, la Pașcani, Budești, Arad, Iași, Vaslui, București, Bârlad, Baia Mare, Bacău, Chișinău.   

În discursul său, Petru Tataru s-a axat pe cooperarea în domeniul mediului, cooperarea cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și necesitatea atragerii fondurilor pe domeniul mediului. Domnul Secretar de Stat are în agenda vizitei o întrevedere bilaterală cu Secretarul General al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România, în cadrul căreia omologii vor discuta prioritățile imediat următoare dintre instituțiile pe care le reprezintă.

Secretarul General al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor al României a invitat reprezentanții Ministerului Mediului al Republicii Moldova la Timișoara, la deschiderea celui de-al doilea punct de colectare și reciclare din cadrul noului proiect privind Sistemul de Garanție – Returnare.

Gazdele Forumului de la București sunt deputații Sorin Năcuță și Daniel Gheorghe.

Sursa:mediu.gov.md