Ministrul Mediului a întreprins o vizită de lucru la staţia de epurare a apelor uzate din capitală

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a întreprins o vizită de lucru la staţia de epurare a apelor uzate din capitală. Scopul acesteia a fost evaluarea lucrărilor privind implementarea proiectului „Reabilitarea stației de epurare, a apelor uzate și linia nouă de tratare a nămolului în municipiul Chișinău”.

Directorul general interimar al S.A. „Apă Canal Chișinău”, Diana Tacu, a prezentat lucrările realizate și a menționat că o serie de obiective importante din cadrul stației de epurare au un grad înalt de uzură și necesită a fi reabilitate, iar altele reconstruite conform proiectului de modernizare. Stația este un obiectiv strategic, iar de buna sa funcționare depinde sănătatea și confortul cetățenilor.

Proiectul privind ,,Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului” a fost lansat de către S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” în anul 2018 cu scopul de a îmbunătăţi performanţa procesului tehnologic și urma să fie finalizat în anul 2021. Acesta prevedea reabilitarea decantoarelor primare, bazinelor de aerare cu nămol activ, decantoarelor secundare, precum și construcția unei linii noi de tratare a nămolului (îngroșarea, fermentarea și deshidratarea nămolului) etc. Lucrările urmau să se desfășoare în două etape: construcție pe linia apei și construcție pe baza de nămol.

Proiectul face parte din Programul de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiţii (BEI), în valoare totală de circa 61,8 mln EUR şi a grantului investiţional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (UE FIV).

Sursa: mediu.gov.md