Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că unul din patru decese poate fi atribuit unor cauze de mediu care pot fi prevenite, iar schimbările climatice exacerbează aceste riscuri, scrie Telegraph.
Schimbările climatice ridică multe provocări complexe în materie de sănătate, de la fenomene meteorologice extreme la răspândirea bolilor infecțioase și exacerbarea afecțiunilor cronice. Prin urmare, reducerea emisiilor în toate sectoarele este esențială pentru a limita schimbările climatice și pentru a menține temperatura la 1,5°C în viitorul apropiat. Pentru a face acest lucru, omenirea trebuie să își decarbonizeze sistemele energetice și să reducă emisiile cu cel puțin 43% în 7 ani.
Dacă omenirea nu acționează, schimbările climatice vor distruge în curând sistemele de sănătate ale lumii. Fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și valurile de căldură, se vor intensifica pe măsură ce planeta se încălzește.
Banca Mondială estimează că, dacă nu se iau măsuri îndrăznețe și urgente, schimbările climatice vor strămuta aproximativ 216 milioane de oameni până în 2050. Schimbările climatice amenință viețile și mijloacele de trai, deoarece sistemele alimentare globale se luptă să hrănească o lume în creștere, iar sursele de apă sunt amenințate. De asemenea, schimbările climatice provoacă o creștere a bolilor infecțioase, cum ar fi febra dengue și holera, care amenință milioane de oameni.
Măsurile de reducere a emisiilor ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea poluării aerului, care ucide 7 milioane de oameni în fiecare an.
Dacă omenirea nu începe să abordeze problema încălzirii globale, costurile vor fi uluitoare. Schimbările climatice afectează deja aproape jumătate din populația lumii. Până în 2050, în condițiile unui scenariu de încălzire de 2°C, 1,4 milioane de oameni în plus vor fi expuși la stres termic, majoritatea în formele cele mai grave.
Potrivit Băncii Mondiale, aproape 40 % din populația săracă a lumii se va confrunta cu o înrăutățire a vieții și a stării de sănătate din cauza schimbărilor climatice, deoarece își vor pierde mijloacele de trai sau vor înregistra o creștere puternică a costurilor medicale.