O „lume ascunsă” înghețată în timp a fost descoperită în Antarctica

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat că a reușit să descopere un peisaj vast și ascuns sub gheața Antarcticii, format din dealuri și văi sculptate de râuri străvechi. Acesta este literalmente „înghețat în timp” de milioane de ani. Studiul a fost publicat în revista Nature Communications, titrează Phys.org.

Se relatează că peisajul descoperit sub gheața Antarcticii este mai mare decât teritoriul Belgiei. Potrivit oamenilor de știință, acesta este „înghețat în timp”, deoarece a rămas potențial neatins timp de milioane de ani. Descoperirea sa a fost ajutată în parte de încălzirea globală a climei, care a dus la topirea gheții. Acum, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că peisajul ascuns și-ar putea pierde originalitatea dacă ar fi eliberat de gheață.

„Este un peisaj neexplorat, nimeni nu l-a văzut vreodată”, a declarat autorul principal al studiului, Stuart Jamieson, glaciolog la Universitatea Durham din Marea Britanie. – „Lucrul interesant este că era „ascuns” literalmente la vedere”.

Potrivit cercetătorului, terenul de sub stratul de gheață din Antarctica de Est este acum cunoscut de știință chiar mai puțin decât suprafața planetei Marte. Ideea este complexitatea unor astfel de studii. Principala metodă de studiu este eco-sondajul radio. Un avion zboară deasupra unui teritoriu vast, un dispozitiv special scanează suprafața cu unde radio, apoi captează ecoul reflectat și îl analizează. Cu toate acestea, din cauza suprafeței mari a Antarcticii, nu este încă posibil să se studieze întregul continent în acest mod.

În cadrul noului proiect, oamenii de știință au folosit nu numai datele de radiosondaj, ci și imagini din satelit disponibile ale suprafeței Antarcticii. Împreună, acestea i-au ajutat să identifice văile și crestele care se află la mai mult de doi kilometri sub suprafața gheții. De altfel, oamenii de știință afirmă că suprafața ondulată a gheții este o „imagine fantomatică” care se așterne ușor peste caracteristicile de relief pe care le-au descoperit.

„Această zonă, care se întinde pe o suprafață de 32.000 de kilometri pătrați, a fost cândva casă pentru păduri și posibil pentru animale. Dar apoi a apărut gheața și a fost „înghețată în timp””, spune Jamieson. – Este greu de determinat cu exactitate când lumina soarelui a atins ultima dată această lume ascunsă”.

Unii cercetători cred că acest lucru s-a întâmplat cu cel puțin 14 milioane de ani în urmă. Jamieson, însă, caută și mai adânc. El crede că ultima dată când „lumea ascunsă” a văzut lumina soarelui a fost acum mai bine de 34 de milioane de ani, când Antarctica a înghețat pentru prima dată.

Demonstrație a locului de studiu sub gheață. Ilustrație: Stewart Jamieson. Sursa:phys.org