Nivelul apelor fluviului Amazon scade la cel mai scăzut nivel din ultimul secol

Nivelul apei în râul Amazon, în inima pădurii tropicale braziliene, a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul secol. Totul din cauza unei secete record care a făcut ravagii în ecosistemul junglei. Secarea rapidă a afluenților râului Amazon a lăsat bărci blocate, lipsind satele îndepărtate de hrană și apă, iar temperaturile ridicate ale apei ar fi putut cauza moartea a peste 100 de delfini de râu, pe cale de dispariție, titrează Reuters.

Potrivit site-ului web al portului din Manaus, cel mai populat oraș din regiune, confluența râurilor Rio Negro și Amazon a înregistrat luni 13,59 metri de apă, față de 17,60 metri în urmă cu un an. Este cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor, în 1902, și depășește precedentul nivel minim record stabilit în 2010.

„Nu a mai plouat în comunitatea noastră de trei luni. Este mult mai cald acum decât în timpul secetelor din trecut”, a declarat Pedro Mendonca, un locuitor al unui sat situat la vest de Manaus, capitala statului Amazonas.

Potrivit centrului guvernamental de alertă în caz de dezastre Semadena, în unele părți ale Amazonului, în perioada iulie-septembrie, s-a înregistrat cea mai mică cantitate de precipitații din 1980 încoace.

Ministerul brazilian al științei pune seceta pe seama fenomenului climatic El Niño, care a început anul acesta și care provoacă condiții meteorologice extreme în întreaga lume. Ministerul se așteaptă ca seceta să dureze cel puțin până în decembrie, când se preconizează că efectele El Niño vor atinge punctul culminant.

În medie, aproximativ 481.000 de persoane erau afectate de secetă, potrivit agenției de protecție civilă a statului Amazonas. Seceta a pus în pericol accesul acestora la alimente, apă potabilă și medicamente, care sunt de obicei transportate pe râu.

Localnicii sunt, de asemenea, îngrijorați în legătură cu micșorarea rezervei locale de apă, după ce seceta a dus la scăderea nivelului apei, și s-au plâns de diaree, vomă și febră la copii din cauza apei.

Potrivit lui Mendonca, în unele zone încă se poate ajunge cu canoe, dar multe bărci nu pot livra provizii pe râu, astfel că majoritatea bunurilor sunt transportate cu tractorul sau pe jos.