A fost semnat acordul de colaborarare privind implementarea proiectului  „Empowering Young Women: Sustainable Livelihoods through Tourism” în Republica Moldova

La data de 16 septembrie, în cadrul celei de-a 25-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Turismului, Ministrul Culturii Sergiu Prodan cu Secretarul General al OMT Zurab Pololikashvili au semnat acordul de colaborarare privind implementarea proiectului  „Empowering Young Women: Sustainable Livelihoods through Tourism” în Republica Moldova. Proiectul este dezvoltat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia care a sprijinit proiectele de cooperare pentru dezvoltare din Republica Moldova din anul 2000.

Moldova are de oferit prin diversitatea sa de experiențe unice, peisaje rurale frumose, cultura și tradițiile bogate, mâncarea tradițională, activități în aer liber, vinării care care oferă diverse produse turistice. Turismul rural oferă oportunități vizitatorilor de a descoperi satele Republicii Moldova, de a experimenta cultura și moștenirea țări noastre, de a învăța despre trăsăturile autentice ale Republicii Moldova, oferind astfel beneficii socio-economice comunităților locale.

Obiectivele proiectului sunt instruirea a 10 formatori naționali și 200 femei tinere antreprenoare angajate în sectorul turismului; creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul și oportunitățile turismului durabil pentru a promova egalitatea de gen, atât în rândul femeilor tinere, cât și în rândul părților interesate din sectorul turismului asociativ și privat.

În etapa I a proiectului, realizată de Agenția Investiții a avut loc o evaluare rapidă a nevoilor de instruire în turism a femeilor ce activează în acest domeniu. Pe baza acestei evaluări, a fost identificat ca fiind necesar un program de instruire exhaustiv și cu mai multe componente și care urmează să fie implementat în faza II în strânsă colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova pentru punerea în aplicare a programului de formare a formatorilor, a programului de formare a competențelor pentru femei tinere în domeniului turismului.

Ministerul Culturii, a susținut mai multe instruiri în acest an și anul precendet printre domeniile prioritare au fost turismul rural și formarea de ghizi de turism. Astfel, au fost instruite peste 100 de persoane din toate regiunile Republicii Moldova.

Proiectul „Empowering Young Women: Sustainable Livelihoods through Tourism” în Republica Moldova este implementat de Ministerul Culturii, Agenția de Investiții și Universitatea de Stat din Moldova prin intermediul Organizației Mondiale a Turismului cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia.

Sursa:mc.gov.md