India a căzut pentru prima dată pe ultimul loc în clasamentul Environmental Performance Index (EPI), întocmit anual de cercetătorii de la universitățile Yale și Columbia din SUA.
În clasamentul din acest an, India a obținut cele mai mici punctaje și a închis lista celor 180 de țări, fiind în primele cinci națiuni cu cele mai slabe performanțe în ceea ce privește protecția mediului.
Oamenii de știință americani au clasat India pe ultimul loc în ceea ce privește calitatea aerului în marile orașe și creșterea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Constatările lor se bazează pe 40 de indicatori de evaluări cantitative și pe o analiză comparativă a eficienței măsurilor pe care țările le întreprind pentru a combate schimbările climatice, a menține biodiversitatea, a dezvolta o agricultură durabilă, a proteja sănătatea publică și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
„Majoritatea țărilor cu scoruri scăzute sunt cele care acordă prioritate creșterii economice în detrimentul sustenabilității sau cele care se luptă cu tulburări civile și alte crize. Se preconizează că China și India vor fi cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră în 2050, în ciuda promisiunilor lor de a reduce ritmul de creștere a lor”, au declarat oamenii de știință americani.
Danemarca, Regatul Unit, Finlanda, Malta și Suedia s-au clasat în primele cinci poziții, în timp ce țările din Asia de Sud și de Sud-Est (Myanmar, Vietnam, Bangladesh, Pakistan și India) s-au clasat pe ultimele cinci locuri. Cercetătorii au clasat Statele Unite pe locul 46 și China pe locul 160. Rusia s-a stabilit pe locul 112, Ukraina pe poziția 52 iar România -30. Menționăm că Republica Moldova se află pe poziția 84(În 2020 a fost clasată pe poziția 87).
Ministerul Mediului din India nu a fost de acord cu autorii clasamentului, afirmând că concluziile acestora au un caracter generalizator și nu țin cont de particularitățile naționale și de specificul fiecărei țări în parte.