Pe măsură ce rata încălzirii globale crește la nivel mondial, unele dintre schimbările la care se pot aștepta australienii includ creșterea prețurilor la alimente, competiția pentru apă, atunci când aceasta este puțină și inundații și incendii mai frecvente.
Aceste schimbări a fost prognozate de doi oameni de știință importanți în domeniul climei, care au fost intervievați de Nine News pe 22 aprilie, înainte de Ziua Pământului 2022. Mark Howden, director al Institutului pentru soluții climatice, energetice și dezastre de la Universitatea Națională Australiană, a declarat că o creștere a temperaturii de 1,5°C este „foarte probabilă” până în anii 2030.
„Vor exista efecte sistemice în toată Australia, în aproape fiecare aspect al vieții australiene”, a declarat profesorul Howden, explicând că lipsa apei și a alimentelor sunt doar două dintre efectele care se vor resimți atât de dramatic. Acest lucru este susținut de cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), care a constatat că schimbările climatice sunt răspândite, rapide și se intensifică la nivel global. „Fie că este vorba de agricultură și de alimente, care sunt deja afectate în mod negativ, acestea vor deveni mult mai problematice și mult mai variabile. „Am văzut deja, în medie, o reducere a profitabilității cu 20% în ceea ce privește agricultura din cauza schimbărilor climatice. Este probabil ca acest lucru să continue. „În mod similar, în ceea ce privește apa, am văzut deja o reducere foarte substanțială a debitelor fluviale în sud-estul și sud-vestul țării și este posibil ca acest lucru să continue, crescând competiția pentru apă.
Leslie Hughes, cercetător în domeniul climei și profesor de biologie la Universitatea Macquarie, susține poziția lui Howden și a declarat că, în prezent, nu există ecosisteme în Australia care să nu fie afectate de schimbările climatice.
Experții au declarat că australienii ar putea fi nevoiți să își adapteze condițiile de trai prin construirea de ziduri pentru a împiedica marea ca să le afecteze casele sau prin mutarea în totalitate de pe coastă. În ceea ce privește fauna sălbatică, o specie adesea trecută cu vederea servește drept „canar în mina de cărbuni”. Profesorul Hughes a declarat: „Nevoia de a hiberna iarna, iar zăpada, în mod ironic, le ține cald. De asemenea, îi protejează de prădători. Profesorul Hughes a spus că marsupialele indigene au pierdut și una dintre principalele lor surse de hrană: Molia Bogong, o specie migratoare afectată și ea de schimbările climatice. „A existat o adevărată prăbușire a populației din cauza secetei din Queensland”, a declarat ea. Acolo, omizile se transformă în molii înainte de a migra spre munții înzăpeziți. Din această cauză una dintre speciile care a avut cu adevărat de suferit a fost oposumul pigmeu de munte.
Profesorul Hughes a declarat:„Acesta este doar un exemplu despre cum impactul schimbărilor climatice se răsfrânge asupra unei specii, chiar și la o distanță mare – o secetă în Queensland – a avut apoi un impact asupra mai multor specii la un stat distanță. „Există specii în aproape toate ecosistemele la care vă puteți gândi care sunt afectate într-un fel sau altul. Valurile de căldură ucid mai mulți oameni decât orice alt dezastru legat de climă în Australia. Există o reușită modelare care sugerează că până la mijlocul acestui secol, dacă vom continua așa cum o facem, sute de oameni vor muri din cauza efectelor căldurii extreme”, a menționat profesorul Hughes.
Leslie Hughes menționează că între 2000 și 2018 au fost raportate 473 de decese legate de valurile de căldură.„Este probabil să asistăm la o creștere cu adevărat semnificativă a evenimentelor de stres termic. Acest lucru poate provoca o reducere a productivității muncii, precum și efecte asupra sănătății”, a declarat savanta.
În timp ce Australia s-a angajat să aibă emisii nete zero până în 2050, mulți au criticat planul națiunii de a atinge acest obiectiv, unii susținând că este vorba doar de vorbe și nu acțiuni. Planul, dezvăluit în luna octombrie a anului trecut, a fost descris de premierul Scott Morrison ca fiind o „cale de mijloc” între extremele dezbaterilor climatice.
Experții afirmă că regiunile cele mai afectate de schimbările climatice vor fi pădurile tropicale Gondwana din sud-estul Queensland și nord-estul New South Wales, Marea Barieră de Corali din Queensland și zonele alpine din Victoria, New South Wales și Tasmania.