Science Advances: Schimbările climatice au accelerat curenții în 77% din suprafața Oceanului Mondial

O echipă internațională de oameni de știință condusă de cercetători de la Scripps Institution of Oceanography (SUA) a descoperit că schimbările climatice accelerează curenții oceanici, care se îngustează. Acest lucru, la rândul său, poate afecta transportul global de nutrienți, precum și microorganismele. Descoperirea este publicată în revista Science Advances.

Experții au folosit un model oceanic global pentru a înțelege ce se întâmplă cu curenții odată cu creșterea temperaturii de la suprafața mării. Aceștia au descoperit că, pe măsură ce are loc încălzirea, straturile superioare ale grosimii oceanice devin mai puțin dense, crescând contrastul de densitate dintre acestea și straturile de apă rece de sub ele. Această stratificare crescută a orizonturilor, la rândul său, limitează curenții oceanici din apropierea suprafeței la un strat mai subțire și contribuie la accelerarea acestora. Modelul a demonstrat că acest lucru se întâmplă în 77% din suprafața Oceanului Mondial.

Încă de anul trecut, oamenii de știință de la Institutul Scripps au observat o accelerare a Curentului Circumpolar Antarctic, în concordanță cu modelul oceanic actual. Potrivit autorilor noului studiu, încălzirea suprafeței și creșterea asociată a stratificării densității în partea superioară a oceanului sunt consecințe persistente ale impactului gazelor cu efect de seră.