Microplasticele protejează agenții patogeni de a fi uciși în procesul tratării apelor uzate

Microbiologii norvegieni au descoperit că E. coli, Listeria și diverși viruși au șanse semnificativ mai mari de a supraviețui tratării apelor uzate dacă sunt prezenți pe suprafața diferitelor particule și fibre microplastice. Rezultatele observațiilor efectuate de oamenii de știință au fost prezentate într-un articol publicat în revista științifică PLoS One.

„Analiza noastră arată că bacteriile, virușii și particulele de microplastic asociate prezente în apele uzate tratate pot reprezenta o amenințare pentru viața și sănătatea umană, precum și contribuie la răspândirea agenților patogeni de origine alimentară prin lanțul alimentar pentru a curăța mai bine apa de aceste resturi, precum și noi metode de distrugere a agenților patogeni asociați”, scriu cercetătorii.

O echipă de microbiologi condusă de Metta Mermel, profesor la Universitatea Norvegiană de Științe Vieții, a făcut descoperirea în timp ce studia microplasticele colectate împreună cu mostre de apă de la stația de tratare a apelor uzate de la VAES, o companie care deservește capitala norvegiană Oslo și suburbiile acesteia. Oamenii de știință au fost interesați de compoziția speciilor și numărul de microbi care locuiesc în așa-numita plastisferă-un ecosistem de la suprafața deșeurilor de plastic și în vecinătatea acestuia.

Analiza cercetătorilor a arătat că plastisfera bogată și dens populată conținea nu numai particule microplastice din apă încă nepurificată, ci și fragmente de resturi de plastic extrase de oamenii de știință din apă purificată. În același timp, microbiologii au descoperit că pe suprafața unor astfel de particule nu existau doar microbi relativ inofensivi, ci și agenți patogeni periculoși pentru oameni, inclusiv E. coli, salmonella, listeria, precum și patogenul pneumoniei Klebsiella pneumoniae și mai multe tulpini de norovirus care provoacă infecții alimentare.

Mulți dintre acești microbi, după cum notează oamenii de știință, s-au înmulțit în mod activ atunci când sunt plasați într-un mediu nutritiv, ceea ce indică faptul că au rămas viabile chiar și după tratarea pe termen lung și minuțioasă a apelor uzate. Acest lucru sugerează că plastisfera protejează microbii de moarte în condiții de mediu extrem de nefavorabile, pe care oamenii de știință le asociază cu formarea unui biofilm protector pe suprafața particulelor de plastic.

Astfel de rezultate observaționale, potrivit microbiologilor, indică necesitatea de a dezvolta noi abordări care pot purifica simultan mai eficient apa din microplastice, precum și să distrugă plastisferele asociate cu acestea și să distrugă microbii patogeni prezenți în ele. Acest lucru va încetini răspândirea agenților patogeni în mediile antropice și naturale, au concluzionat cercetătorii.