Climatologii afirmă că plantarea de copaci în masă în Arctica va accelera încălzirea globală

Climatologii europeni au ajuns la concluzia că plantarea pădurilor în tundrele polare și în zonele umede din Eurasia și America de Nord va duce nu la o încetinire, ci la o accelerare a încălzirii globale, ca urmare a degradării accelerate și a încălzirii solurilor. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Universității Daneze din Aarhus.

„Solurile din Arctica conțin mai mult carbon decât toată vegetația de pe restul Pământului. Integritatea acestor soluri este ușor de perturbată, iar sursa acestor perturbări poate fi nu numai activitatea umană, ci și rădăcinile copacilor,  aceste soluri vor absorbi mult mai multă căldură în timpul zilei polare, dacă sunt acoperite cu copaci verzi și nu cu zăpadă albă”, a declarat Jeppe Christensen, profesor la Universitatea din Aarhus (Danemarca), citat de serviciul de presă al universității.

Profesorul Christensen și colegii săi au ajuns la această concluzie după un studiu cuprinzător al modului în care plantarea în masă a copacilor de conifere în regiunile arctice din Eurasia și Canada va afecta echilibrul energetic al regiunilor circumpolare ale Pământului. Se manifestă prin cât de multă căldură de la soare este absorbită de aceste părți ale pământului și câte gaze cu efect de seră emit ecosistemele lor în diferite perioade ale anului și în diferite situații de mediu.

La efectuarea acestor calcule, după cum notează cercetătorii, ei au luat în considerare și cât de des sunt expuse ecosistemele circumpolare la diverse anomalii naturale și climatice, inclusiv incendii naturale, secete și inundații, care, teoretic, pot distruge plantațiile forestiere sau pot încetini semnificativ. cresterea lor. Frecvența unor astfel de evenimente meteorologice extreme a crescut semnificativ în ultimele decenii ca urmare a schimbărilor climatice.

Potrivit climatologilor, astfel de cataclisme, împreună cu efectul destabilizator al rădăcinilor copacilor asupra solurilor arctice, vor schimba balanța energetică a regiunilor circumpolare ale Pământului către creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea absorbției de căldură. Ca urmare, plantarea în masă a pădurilor va accelera mai degrabă decât încetini încălzirea globală, deoarece va ajunge să elibereze mai mulți compuși de carbon în atmosferă decât vor elimina copacii din mediu.

Ca alternativă la astfel de plantări, oamenii de știință propun dezvoltarea unui pachet de măsuri care să contribuie la creșterea numărului de reni și a altor ierbivore mari din Arctica. Ei mănâncă excesul de vegetație din tundra, ceea ce reduce direct emisiile de CO2 și reduce probabilitatea incendiilor de vegetație. Migrațiile lor deranjează și stratul de zăpadă, care accelerează „pierderea” căldurii din sol și încetinește dezghețarea permafrostului, au concluzionat cercetătorii.