Danemarca introduce prima taxă din Europa pe emisiile de CO2 din agricultură

La 25 iunie, guvernul danez a aprobat introducerea primei taxe europene pe carbon în agricultură. Din 2030, agricultorii vor trebui să plătească 120 de coroane daneze (16 EUR) pentru fiecare tonă metrică de emisii echivalente de dioxid de carbon, iar din 2035 taxa aproape se va tripla, ajungând la 300 de coroane (40 EUR), scrie Politico.

Decizia a fost precedată de 5 luni de negocieri cu agricultura daneză și grupurile de mediu. Rezultatul a reprezentat acordul semnat luni seara, 24 iunie.

Publicația relatează, de asemenea, că guvernul danez a promis 5,3 miliarde de euro pentru împădurirea a 250 000 de hectare de terenuri agricole până în 2045, rezervarea a 140 000 de hectare de terenuri joase până în 2030 și cumpărarea anumitor ferme pentru reducerea emisiilor de azot.

Ministrul danez al economiei, Stephanie Lose, a declarat că acordul „va constitui baza unei reorganizări și restructurări istorice a producției de alimente și reabilitării terenurilor în Danemarca”. Documentul trebuie să fie aprobat de parlament, care se va reuni după vacanța de vară.

Politico notează că Danemarca este un gigant în exportul de carne de porc și produse lactate și se preconizează că, până în 2030, agricultura va reprezenta 46% din emisiile țării. Experții consideră că taxa pe carbon va reduce emisiile cu 1,8 milioane de tone în 2030 – deja în primul său an. Acest lucru ar permite Danemarcei să își atingă obiectivul de a reduce 70 % din emisiile totale până în acel an.